De fleste tenker vel som meg at hatter er en type tilbehør som man setter på hodet. Dekker plagget mindre enn 50 % av hodet faller det gjerne under kategorien hodepynt. Dette kan være alt fra små coctailhatter, dekorerte spenner, blomster og kammer. For hver underkategori av hatter finnes det egne regler, etikette og bruksområder. I tidligere tider var det å bære hatter nærmest å anse som et ritual, man måtte planlegge innkjøpt og reparasjoner i ut fra de ulike årstidene. Hatter og hodeplagg kan være så mye forskjellig. Neste gang du hører noen si at de ikke kler hatter må du fortelle at de nok ikke har funnet den rette formen ennå. Det er ikke akkurat sånn at man går inn i klesbutikker med tanker om at man ikke kler noen av plaggene der inne. Som med alt annet er det også her moten som bestemmer både formen og materialet, men også tilgjengeligheten til produktene. Jeg synes det er litt dumt at noen skal sitte og bestemme og gjøre det vanskelig hvis en person har lyst til å gå sin egen vei, men det er jo et helt annet tema.
I dette innlegget tenkte jeg at jeg skulle fortelle dere litt om skikk og bruk rundt hatter. Både det å lage hatter og dekorer de er en kunst. Det krever mange ulike kunnskaper om form, farge og teknikker for å sette sammen den perfekte kombinasjonen. De forskjellige reglene for skikk og bruk av hatter har variert gjennom tidene. Det var for eksempel opp til ganske nylig vanlig for menn å løfte hatten når de skulle hilse på folk. Bak dette ritualet er det massevis av regler som for oss kan virker litt tåpelige. Likevel er det noe nostalgisk og romantisk over en slik gest. Hvilken kvinne kunne vel ikke tenke seg at en kjekk mann hilste med et lite løft av hatten? I følge disse reglene slipper kvinner heldigvis å ta av seg hatten, kanskje med unntak hvis hatten matcher ytterklærne dine. For menn derimot skulle hatten tas av i kirken og under selskaper innendørs, når man heiser og tar ned flagget samt under synging av nasjonalsangen.
Men hvilke anledninger passer det seg best med hatt? Det sies at det finnes hatter til en hver anledning, men kanskje ingen hatt som passer til absolutt alt. Store fester som for eksempel bryllup er vel den anledningen hvor de fleste tørr å sette en hatt på hodet. I bryllup kan man gjerne eksperimentere med hodeplagg med store bremmer. I mindre selskaper er det mer naturlig med en liten hatt eller hodepynt. Hagefester er kanskje den anledningen hvor man kan være mest vågal med store og rikt dekorerte hatter.
Det er også svært mange uttrykk hvor ordet hatt blir brukt: «Nå var han ikke høy i hatten!», «stå med lua i hånden», «å være mann for sin hatt», «herre min hatt» osv. De fleste kjenner vel til den gale hattemakeren fra Lewis Carroll sin bok om Alice i eventyrland, men det er nok svært få som kjenner til bakgrunnshistorien for denne karakteren. Dette har nemlig noe å gjøre med hatter, nærmere bestemt produksjon av filthatter. Før og på samme tid som boken kom ut var det store problemer med ventilasjon på verksteder der de lagde hattefilter som kom fra dyr som kanin, hare, bever og sauer. Alle de førstnevnte fibrene/ hårene er myke og svært vanskelige å arbeide med. Derfor fikk noen den brilliante ideen å dyppe hårene i kvikksølvnitrat. På grunn av den dårlige ventilasjonen pustet arbeiderne inn enorme mengder av dette stoffet. De ble rett og slett forgiftet! De tidligste symptomene på en slik forgiftning er blant annet svakhet, utmattelse og skjelvende hender. Ved mer alvorlig forgiftning er det depresjon, paranoia, irritabilitet og irrasjonell oppførsel. Det debatteres om dette er opphavet til uttrykket «mad as a hatter» og om dette er en forklaring på karakterenes rare oppførsel.
Er det noen av dere som tørr å gå med hatt?
Short translation: In this blog post I’m sharing some fun facts about hats and how they have been worn in the past. Unknown to most modern people there are rules and customs associated with each type of headwear. Are you brave enough to put on a hat?
#hatter #hatt #vintage #tips #mote #fest #tilbehør #40-talls #50-talls #gjenbruk #motehistorie #stil #krøller #svarthvitt #hattemakeren #secondhand #retro #hats #headwear #pinup #love #fashion #style #pincurls #1940s #1950s #truevintage
Går desverre sjelden med hatt 🙂 kan være flott
Nydelige bilder. Elsker hatter men bruker det lite. Ha en flott dag.
Veldig fine bilder 🙂
Victoria Larsen: Tusen takk! Håper du får en fin kveld <3
tepausen: Takk 🙂 Gjør et forsøk så kanskje du oppdager hvor fint det kan bli!<3
vestfrøken: Da synes jeg du burde forsøke. Test ut litt forskjellig til du finner det som fungerer for deg 😉