For et par uker siden forsøkte jeg meg på et lite eksperiment. Hvordan gro en ananasplante fra en butikk kjøpt frukt. Gjennom erfaring har jeg forstått at ikke alle frukter vil gro, så det kan gå begge veier. Eneste løsning er å prøve en gang til hvis det ikke blir vellykket første gang. Er man heldig kan man faktisk få en fin og sunn husplante som (hvis den trives) vil produsere både blomster og frukt etter flere år frem i tid. Her kan man få forskjellige resultater da noen planter ikke får blomster, men blir store og fyldige. Likevel tenkte jeg det kunne være morsomt å prøve å gro noe som man vanligvis kaster i søpla.


Steg 1:
Velg en sunn og moden ananas i butikken. Du bør unngå frukt som viser tegn til sykdom og likende. Se gjerne på fargen på frukten. Jo gulere den nedre delen er jo mer moden er frukten. Skal man spise frukten er denne gule fargen også et tegn på hvor søt den er. Jo gulere farge jo søtere frukt.


Steg 2:
Begynn med å fjerne toppen med bladene. Dette kan gjøres på flere måter, men det enkleste er å ta et godt grep rundt toppen og vri rundt. Det skal ikke mye krefter til før kronen løsner fra basen. Hvis dette ikke går kan man bruke en kniv. Slik ser den ut. Kronen er nå klar for neste steg.


Steg 3:
Fjern noen av bladene på bunnen av kronen. Disse kan man bare rive av med hendene.


Steg 4:
Legg kronen på siden og la den tørke i ca 3-4 dager.


Steg 5:
Finn frem et rent drikkeglass eller et syltetøyglass. Fyll dette med varmt vann og senk kronen ned i glasset. Pass på at det kun er den delen uten blader som er nede i vannet. Er glasset for bredt kan man bruke tannpirkere for å støtte opp kronen.

Fremover anbefales det flere steder å bytte vann annenhver dag da vannet bør være så rent og friskt som mulig. Det er normalt at noen av bladene tørker og skifter farge. Et tegn på at man har vært uheldig med forsøket kan være at alle bladene plutselig tørker ut. Hvis dette skjer blir man nødt til å forsøke samme rutine på nytt.


Steg 6:
Det er forskjell på hvor lang tid det tar før man får lange og fine røtter. Noen steder står det et par uker mens andre har opplevd at det tar en måned eller så. Har man fått lange røtter kan man plante kronen over i jord. Jeg fant den mest perfekte krukken til dette formålet på H&M home av alle steder. Når dette er gjort bør man holde planten litt vekk fra sterk sol. Det er viktig å passe på at plantens jord alltid er fuktig, men ikke for våt. Etter en stund vil røttene bli lengre og sterkere. Er man heldig vil noen blader starte og vokse i midten av kronen. Når dette skjer kan planten igjen plasseres i solen. Etter 2-3 år kan ananasplanten bære frukt, men det er vanskelig å si om dette faktisk er mulig å få til i Norge. Eneste man kan gjøre er å krysse fingrene!

Short translation: I’ve always wanted to grow my own fruit, and even though not every attempt is successful it is still a fun experience. I decided to start with something a bit untraditional in a Norwegian home. Growing Pineapples! I love pineapples, so we buy them quite often. However, the idea of planting my own came to me a few weeks back. After all, everything you need to plant the fruit comes with it when you buy it. So why throw something away when you can use it to potentially grow one on your own?

#ananas #ananasplante #planteselv #grønnefingre #eksotisk #gøy #stegforsteg #hjem #grønthjem #pineapple #plant #diy #fun #fruit #nice #home #sweet


Jeg skal innrømme at jeg har en forkjærlighet for asiatisk mat. Det er noe med marinadene, krydderet og de friske grønnsakene som alltid gir meg vann i munnen. Men denne gangen har virkelig det asiatiske kjøkkenet overgått seg selv. Oppskriften som jeg skal dele med dere fløy rett opp på min toppliste over favoritter til middag. Oppskriften fant jeg i en kokebok, men som vanlig gjør jeg min egen vri. Denne må dere bare prøve!


Det man trenger:
Til 4 personer

6 tørkede sopper (f. eks Shiitake sopp) man kan også bruke champinjong
Valgfrie nudler (jeg brukte risnudler som ofte er fri for gluten)
500- 600 gr karbonadekjøttdeig
1 eggehvite
5 fedd hvitløk
En bit fersk ingefær
1 ½ ss glutenfritt mel
2 ss vann
5 vårløk stilker

Valgfri olje
1 buljong terning løst opp i en liter vann
1 dl soyasaus
1 ss honning/sukker
1 bok choy eller kinakål
Salt


Slik gjør du:
Bruker man tørkede sopper må man legge de i bløt gjerne over natten. Neste dag kan man presse ut overflødig væske og skille hattene fra stilkene. Stilkene kastes og hattene hakkes opp. For å lage kjøttbollene kombinerer man kjøtt, eggehvite, hvitløk, ingefær, mel, vann, litt vårløk og en klype salt. Kjør dette i en kjøkkenmaskin for å få en jevn blanding. Del miksen inn i kjøttboller. Man kan selv velge størrelsen, men jeg endte opp med å lage 10 kjøttboller.


Ha litt olje i en wok og sett platen på sterk varme. Pass på at oljen dekker både bunnen og sidene av woken. Stek kjøttbollene slik at de blir gylne. De trenger ikke gjennomstekes på dette tidspunktet.  Plasser de ferdige bollene på en tallerken med kjøkkenpapir.


Tørk ut den overflødige oljen fra woken. Kok opp vann og tilsett buljong. Ha i kjøttbollene, honning, soyasaus og sopp (tørket). La blandingen koke over svak varme i 20 minutter eller til kjøttbollene er gjennomkokte. Tilsett så bok choy, nudler og fersk sopp til slutt. Kok suppen til nudlene er ferdige. Kutt gjerne opp litt vårløk som pynt på toppen.


Håper det smaker! Hva er deres yndlingsrett?

Short translation: Another Asian recipe. Asian food got a special place in my heart (and belly), so this one is another tasty meal for those of you who are hungry for something new. Lion Head Meatballs!

#kinesisk #kina #middag #asia #middagsforslag #kjøttboller #løvehodekjøttboller #glutenfri #middagstips #suppe #nudler #sopp #nam #lionheadmeatballs #soup #noodles #bokchoy #asianfood #healthy #cooking


Forrige helg var det duket for overraskelsesbursdag for en venninne. Det er et velkjent faktum at noe av det hun liker aller best er katter, derfor kunne jeg virkelig ikke motstå fristelsen. Som bakeren i vennegjengen fikk jeg muligheten til å lage en unik og morsom kake som jeg visste ville falle i smak hos kveldens viktigste person. Etter mye om og men valgte jeg å lage dekoren i fondant. Dette er en søt spiselig masse som kan minne litt om marsipan med unntak av konsistensen. Fondant er dessuten mye enklere å arbeide med og resultatet blir ofte jevnere.


Når det gjelder kattenes design hentet jeg inspirasjon fra japanske karikaturer og tegninger av katter. Disse har ofte et ganske enkelt formspråk, men er likevel super søte. Jeg hadde kjøpt inn to nyanser av fondant hvor den ene var hvit og den andre hadde en farge lik sand. Med disse to fikk jeg muligheten til å lage mange forskjellige design og kombinasjoner av både mønster og farger. Jeg ønsket at ingen av kattene skulle være helt like. Til de mørke detaljene brukte jeg en sort gele som egentlig er til å fargesette andre ting innen baking. For å få en fin linje brukte jeg en ekstra tynn pensel og malte rett og slett detaljene på. Ved å tilsette litt vann fikk jeg en mer grå og svakere farge som jeg også benyttet meg av. For å forhindre at kattene sank ned i glasuren laget jeg et slags teppe av hvit fondant som de kunne sitte på.


Kaken jeg valgte å lage var en glutenfri sjokoladekake med glasur.  Jeg har opplevd gjennom årene at en slik type kake sjelden slår feil. For at det skulle bli nok til alle gjestene laget jeg samtidig noen muffins med samme oppskrift. Disse dekorerte jeg med kattepoter igjen laget av fondant. For en ekstra detalj brukte jeg det som var igjen av glasuren til å lage små kattespor på fatet i retning mot kaken. Jeg brukte noe så enkelt som et grillspidd av tre for å få til denne effekten.


Titt tei! Det kom også katter ut av kaken!


Muffinsene med poter på.


Kveldens antrekk ble en kjole som jeg har fått av min mormor. Den er definitivt en av mine store favoritter i klesskapet. Kjolen ble kjøpt en gang på 50-tallet og er fremdeles like fin. Den gangen var den mye ute og danset på lørdagskvelden, men forrige helg var den altså med meg i bursdag. Vesken kjøpte jeg i fjor sommer på Beyond retro i Stockholm. Verdens fineste second-hand butikkjede!

Hva er deres planer for helgen?

 
 

Short translation: Last weekend we surprised a friend with a big surprise party! Because she is such a cat lover, I thought I should make her a cat themed cake! I took inspiration from Japanese manga cats, because they are simple and cute. The cake became a big success with a great cute factor! What do you think?

#bursdag #surprise #bursdagskake #hjemmelaget #kake #glutenfri #kattekake #vintage #1950 #sjokolade #smil #venner #søt #lørdag #maew #kawaii #beyondretro #fashion #friends #smile #style #makeup #awesome #look #throwback #loveit #shoes #goodtimes #fondant #cats #catcake #cake #glutenfree #chocolate #funcake


Nå som jeg har arbeidet med et prosjekt som involverer blomster finnes det ikke noe bedre som å omgi seg med virkelige blomster. Derfra er det mye inspirasjon og hente. Denne posten er ment som en liten oppfølger til min forrige post der jeg introduserte det lille prosjektet som jeg nå holder på med. Denne kan dere lese her!


De kortene som dere ser på bildet ovenfor er de jeg har designet ferdig. Alle tre har hver sin variant av kombinerte blomster som gir et spesielt budskap. Den ene kan man bruke som en gratulasjon til nybakte foreldre, den andre er en kjærlighetserklæring og den tredje kan man gi til en god venn som et tegn på takknemmlighet for vennskapet. Jeg har en liten drøm om å starte opp en nettbutikk i fremtiden slik at jeg kan være i stand til å selge noe av det jeg arbeider med, blant annet disse kortene. Hva synes dere om det?


Varianter med kun en vekst.


Ved kjøp av hvert kort vil man få med en illustrert oversikt over de forskjellige blomstene og deres betydning. Hvert kort er håndlagde og unike. Når man tenker på hvor materiell verden er blitt synes jeg at det å sende et slikt kort til noen man er glad i kan bidra til å vekke følelser og røre mottageren.


Jeg holder for øyeblikket på å lære meg å filme og redigere videoer. En av de første jeg satt sammen har jeg lagt ved nedenfor. Her viser jeg det siste steget av dette prosjektet hvor jeg kombinerer de ulike delene som jeg har laget. Hvordan liker dere slike videoer? Hvis det er noe dere ønsker å se mer av i fremtiden la meg gjerne vite det.

Noen som holder på med noen andre prosjekter?
 

Short translation: Since I’m working on a flower related project, I thought that what better way to find inspiration, than to surround myself with flowers? This is a little update on my flower card project, and how I find my inspiration.

#kort #bukett #vannkanne #kunst #botanikk #blomstenesspråk #illustrasjon #gull #vannmaling #kaffe #blomst #viktoriansk #languageoftheflowers #floriography #cards #homemade #art #vintage #doily #flowers #diy #cute #sweet


God lørdag! Håper dere alle har hatt en fin dag så langt. Nå som temperaturen har begynt å stige og sollyset varmer er jeg blitt inspirert til å dele en vårlig sminkelook med dere. Denne gangen har jeg satt sammen en rutine som spiller på rosa- og koralltoner for å vise at man ikke trenger å bli nervøs av slike farger. Resultatet blir et friskt, våkent og ungdommelig ansikt. La oss starte!


Først måtte belte på dagens antrekk knytes!


Begynn med å påføre din vanlige base. Grunnen til at jeg velger å ikke gå dypere i detalj på produktene jeg bruker er fordi det er viktig at man bruker ting man selv liker og som passer til din egen hudtype. Noe som fungerer for meg vil ikke nødvendigvis fungere for andre. Denne gangen har jeg brukt en primer og foundation, påført med fingrene. Vanligvis pleier jeg å bruke en børste, men siden jeg ønsker at denne looken skal være rask og enkel droppet jeg de fleste “redskapene” for denne gang.


Påfør en concealer på de områdene du føler du trenger det.


Begynt så med øyesminken. Start med å påføre en hvit eller lys matt øyenskygge fra midten av øyelokket og mot nesen. Får å skape en illusjon av større øyne kan man trekke fargen ned rundt øyekroken. Påfør så en rosafarget øyenskygge på ytterkanten av øyelokket. Dus ut overgangene mellom de to fargene. Igjen brukte jeg kun fingrene til å påføre produktene. Dette blir like fint som om jeg hadde brukt børster.


Et viktig element i denne looken er eyelineren. Her kan man selv velge tykkelse og stil, men en markert eyeliner gir uansett en dramatisk og feminin look. Legg fargen så tett til vipperoten som mulig. Bruk så en hvit kajalblyant og påfør denne lett på våtkanten av øyet.


Krøll vippene og påfør maskara kun på de øvre vippene.


Påfør en rosa farget blush på skinnene og avslutt med en rosa- eller korallfarget leppestift.


Håper dere liker sminken! Hva er deres favoritt sminkelook for våren?

Short translation: Not for nothing, but pink eyeshadow has been around for a while. Yet people still hesitate to pick it up and actually apply it. For that reason I have put together a fresh and youthful look for spring where pink and coral tones give a flush of colour to an otherwise dull winter skin. What do you guys think?

#sminke #stegforsteg #vårlook #katteøye #rosa #smil #godmorgen #lørdag #korall #vintagestyle #pinup #springlook #springmakeup #pink #makeuptutorial #makeup #pincurls #retro #fashion #smile #style #nofilter #hair #look #eyes #colorful #loveit #beauty #sweet #goodmorning

 

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/14523461/?claim=jjektc2p3pp”>Follow my blog with Bloglovin</a>


Har du planer om å gi bort smykker til noen? Kanskje til og med et frieri? Her kommer en liten og søt DIY som passer perfekt til slike anledninger!

Det du trenger:
Store valnøtter
Bakepapir
Smørkniv
Filt i valgfri farge
Silkebånd eller likende

For lettere å få opp nøttene uten å skade skallet kan de stekes lett i ovnen. Plasser nøttene på et stekebrett. Jeg anbefaler å legge ved noen ekstra nøtter da noen kan være vanskelig å åpne. Plasser brettet i ovnen og stek nøttene på 100 grader i ca. 10 minutter. La nøttene kjøle seg litt ned før du starter å arbeide med dem. Plasser enden av smørkniven i sprekken på nøtten og vri lett. Det skal vanligvis ikke mye kraft til før nøttene åpner seg. Man kan gjerne hjelpe litt til med fingrene.


Når man har fått de to delene av nøtten fra hverandre kan man fjerne innholdet. Dette kan man legge på glass å bruke siden. Jeg går med tanker om å prøve å lage glutenfritt valnøttbrød. For å få best mulig plass inne i nøtten valgte jeg å fjerne det tynne laget som ligger rundt kanten. Her brukte jeg igjen smørkniven som redskap. Når alt innholdet er fjernet kan man finne frem filten og klippe til et lite avrundet stykke slik at det passer i nøtten. Denne kan bidra til å beskytte smykket i tillegg til at man får muligheten til å fremheve anhenget ved å plassere selve lenken under stykke av filt.


Her er et eksempel med de små bøkene som jeg har laget tidligere som en del av et annet prosjekt. Her kan du lese mer om det: Del 1 + Del 2

!


Plasser smykket inni nøtten og «lukk» igjen med den andre delen. Knyt et bånd rundt de to delene slik at de ikke faller fra hverandre. Her er det greit å få litt hjelp av ekstra hender. Man kan også smelte litt voks eller liknende for å forsikre seg at delene holder seg sammen. Avslutt gjerne båndet med en liten sløyfe for et ekstra søtt resultat. Hva synes dere om ideen?

Short translation: Want to give someone a special gift? Why not give them something inside a nut? This is a fun little project I’ve worked on, where I took a bunch of walnuts, placed them on a cookie sheet and baked them at 200 degrees for 10 minutes, opened them up, cleaned them and used them as little gift boxes. Add a cute little ribbon and you got yourself something special you can put that beautiful piece of jewellery inside!

#valnøtt #nøtt #diy #stegforsteg #magisk #gave #silkebånd #fairy #felt #walnut #gift #cute #ribbon #special #amazing #nofilter #awesome #loveit #colourful #sweet #green #little #design #adorable #create #handmadegifts


Denne gangen tenkte jeg å ta dere med på en liten reise og fortelle hvordan jeg går frem når jeg begynner på et nytt kunstprosjekt. Inspirasjonen til slike prosjekter kan komme fra flere forskjellige steder samt gjennom ulike medier. Denne gangen skal jeg ta for meg disse viktorianske kortene som jeg holder på med for øyeblikket. For dere som ikke har fått med dere bakgrunnen for kortene kan dere lese mer om dette i et tidligere innlegg. Noe av inspirasjonen til dette prosjektet hentet jeg faktisk fra en dokumentar som jeg så på Youtube. Den handlet om hvordan romantikken som trend har utviklet seg i England. Det var her de kom inn på emne med blomstenes språk som jeg har skrevet om tidligere. Informasjonen som jeg fikk gjennom denne dokumentaren skulle legge grunnlaget for mitt videre arbeid. I den opprinnelige versjonen var det snakk om å bruke ekte blomster for å sende meldinger til din utvalgte. Jeg fant straks ut at ved å gjenskape uttrykket på kort kunne jeg utvide holdbarheten på budskapet. For detaljene i gull fikk jeg inspirasjon fra et gammelt hefte som jeg skaffet da statsarkivet i Kristiansand ryddet ut av sine arkiver. Denne kan dere se på bildet ovenfor. 


For virkelig å forstå blomstenes språk bladde jeg igjennom et par bøker fra tiden da dette var mest populært. Flere av disse ligger tilgjengelig digitalt om noen er interessert. Jeg valgte meg ut noen blomster/budskap som jeg ønsket å arbeide med. Det første fysiske steget jeg tok var å kutte til kortene i de størrelsene jeg ønsket. Jeg har brukt et tykt akvarellpapir slik at det skulle tålet mengden av vann og farge som jeg senere skulle påføre. For å få en eldet effekt blandet jeg litt instant kaffe og vann i et glass. Før jeg påførte blandingen til kortene testet jeg fargen ut på rester av akvarellpapiret. Da jeg hadde kommet frem til den perfekte tonen malte jeg blandingen på begge sidene av kortet. Det å male med kaffe har jeg gjort et par ganger før både på papir og på tre som dere kan se her. Det gir en utrolig fin og varm effekt på materialet.

Det neste jeg gjorde var å skisse opp den veksten jeg ønsket å arbeide med. På bildene over ser dere blomsten Forglem meg ei som på blomstenes språk har samme buskap som navnet tilsier. For å tegne opp designet arbeidet jeg ut i fra et referansebilde for å få et realistisk tilnærmet resultat. Jeg skisset opp designet ved hjelp av en trykkblyant. Dette er verktøyet jeg foretrekker å tegne med uansett hva motivet måtte være. Malingen jeg valgte å bruke for dette prosjektet er akvarell (vannmaling). Dette kom jeg frem til etter å ha studert estetikken til eldre botaniske illustrasjoner. For å få et realistisk uttrykk har jeg arbeidet med vekstenes naturlige farger. Dette gjør det også lettere for betrakteren å kjenne igjen planten noe som er viktig for å tyde kortenes budskap.

Håper dere synes kortene og postene om disse er fine. Hvordan har dagen deres vært så langt?

Short translation: Today I’m showing you how I plan my projects from start to finish. How I get inspired and proceed with creating something of my own. I can be inspired by everything from a Youtube video to old books and letters. From there on, I just let the ideas flow and develop along the way.

#kort #kunst #botanikk #floriografi #blomstenesspråk #illustrasjon #unik #bukett #gull #vannmaling #kaffe #blomst #viktoriansk #romantisk #prosess #languageoftheflowers #cards #floriography #homemade #art #vintage #botanicalillustration #victorian #artist #illustration #coffeestain #stepbystep

Fremfor det mer tradisjonelle egget valgte jeg denne påsken å lage en god kake i stedet. Denne er blitt en ny favoritt her i huset og vil nok bli laget flere ganger i fremtiden. Kaken ut denne gangen er en saftig hvit sjokolade kake med en fyldig og kremet topping. Selvsagt måtte den være glutenfritt, men det går nok fint å bytte ut melet med hvetemel slik det er oppført i den originale oppskriften. Hvis man er sjokolade elsker slik som meg kan jeg varmt anbefale boken Smaken av sjokolade skrevet av Maxine Clark. Det er herfra jeg har hentet denne fantastiske oppskriften. Boken tilbyr et hav av forskjellige desserter både varme og kalde som alle inneholder en eller annen form for sjokolade. Jeg har fulgt oppskriften, men gjort noen endringer for å få den akkurat slik jeg ønsket. La oss begynne!


Det du trenger:

Røre
100 gr hvit sjokolade
1 dl vann
175 gr smør
200 gr sukker
3 store egg, skilt, romtemperert
1 ½ ts vaniljesukker
260 gr glutenfritt mel
1 ½ ts bakepulver
1 dl rømme

Glasur
175 gr hvit sjokolade
350 gr naturell kremost
50 gr smør
1 ½ ts vaniljesukker
300 gr melis

Sitronsaft

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 180 grader. I oppskriften anbefales det en ganske intrikat metode for å klargjøre formen. Først skal den smøres med smør for deretter å bli kledd med bakepapir. Jeg brukte bare vanlig bakepapir som jeg klippet til. Så skal det drysses med mel over overflaten. Man gjør alt dette for å unngå at ting brenner seg fast. Rist ut overflødig mel. Neste steg er å smelte sjokoladen til røren. Dette bør gjøres i bolle satt over en kjele med småkokende vann hvor væsken ikke er i kontakt med vannet. Rør om mens sjokoladen smeltes.


Miks sukker og smør i en kjøkkenmaskin til det blir lett og luftig. Del eggene slik at plommen og det hvite er hver for seg. Tilsett en eggeplomme om gangen og miks mellom gang. Tilsett så den smeltede sjokoladen. Mål opp riktig mengde mel, vaniljesukker og bakepulver. Bruk en metallsleiv og vend inn halvparten av melblandingen. Ha så i rømmen og resten av melet. Pisk eggehvitene til stive topper. Vend inn eggehvitene i den forrige blandingen gradvis for en luftig kake.


Hell miksen i formen som du forberedte tidligere. Stek kaken i 35 -40 min. De to gangene jeg har laget denne kaken har jeg opplevd at den blir litt for fort stekt på toppen. Begge gangene har jeg vært nødt til å dekke over kaken med et bakepapir. Dette varierer sikkert fra ovn til ovn, men det er greit å følge godt med. For å sjekke om kaken er ferdig kan man stikke et grillspidd eller likende inn i kaken. Fester det seg smuler eller deig på pinnen bør den stå litt til. La kaken kjøles ned, mens du lager glasuren.


Jeg vil anbefale å halvere glasurblandingen da man får svært mye. Smelt sjokoladen på samme måte som sist. La den blir kald. Miks inn kremost og smør til en jevn blanding. Mål opp riktig mengde melis og tilsett vaniljesukker. Rør inn melisblandingen i glasuren til den blir kremet. La den stå tildekket i romtemperatur i mens du forbereder kaken. Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Før du påfører glasuren bør kaken være helt avkjølt. Bruk en gaffel og stikk små hull i over kakens overflate. Ha så sitronsaft og litt vann i et glass. Hell dette forsiktig og jevnt over kaken. Smør så glasuren over hele kaken. La den stå i kjøleskapet før servering.


Håper dere alle har hatt en fin påske. Noen som har noen koselige planer for i dag?

Short translation: This is a new favourite cake recipe we’ve discovered. White Chocolate Cake. It’s got an unique taste compared to traditional chocolate cake, and is a perfect sweet treat fpr anyone who loves cake, like me!

#hvitsjokolade #kake #hvitsjokoladekake #glutenfri #glutenfrikake #saftig #nydelig #baking #påskegodt #smakenavsjokolade #maxineclark #glutenfree #cake #baking #whitechocolatecake #whitechocolate


Siden jeg tok bildene til dette innlegget har jeg allerede fått noen små spirer. Selv om de ennå er små og spinkle er det utrolig hvor mye glede de gir. Jeg vil absolutt anbefale å plante noe selv eller omgi seg med grønne vekster. Jeg vet ikke om det er vitenskapelig bevist, men jeg kan forsikre dere at det har en innvirkning på humøret. Det er ennå kaldt og mørkt ute, men det går mot lysere tider. Med å begynne plantingen har jeg tyvstartet med sommeren, i det minste innendørs. Jeg er definitivt ingen gartner, men jeg håper at jeg klarer å holde liv i disse små. Det jeg har forsøkt å plante denne gangen er ruccula, ringblomst, persille og gressløk. Jeg har også tørket noen tomatfrø som snart går i jorden. Kanskje det kommer noen bilder av disse senere. Siden jeg selv har vært igjennom denne lille prosessen tenkte jeg at jeg kunne dele opplevelsen og fremgangsmåten med dere.


Det første som må til er å kjøpe inn litt forskjellige saker. Jeg anbefaler å dra rett til et hagesenter som forhåpentlig har alt man trenger. Jeg var innom mange forskjellige små blomsterbutikker før jeg hadde skaffet alt. Det første man bør ha er jord: Flere steder anbefales det å bruke en spesiell så- eller kaktusjord, men jeg forsøker meg med vanlig. Neste er frø: Her kan man velge fritt hva man ønsker å plante, men det er også avhengig av plassen man har til disposisjon. Man kan kjøpe frø eller spare penger ved å tørke frø selv, slik jeg har gjort med tomatene. Her plukker man ut frøene og legger de på en tørr overflate slik at de tørker helt inn. Så kan de plantes i jorda. Noe annet man bør skaffe er noe å plante i. Jeg valgte denne gangen å kjøpe en plastbeholder som er designet for dette formålet og fungerer som et lite drivhus. Selvsagt kan man finne andre ting å bruke for eksempel en delt og vasket melkekartong.


For å så tilsetter man først jord i beholderen man vil plante i. Hvis man har kjøpt frø er det viktig å lese bak på pakken hvor man får informasjon om hvordan de skal sås, når de forventes å spire osv. Dette varierer fra plante til plante. Følg anvisningen for din plante. Det neste som er viktig å passe på er fuktigheten. Man bør unngå en for fuktig jord da man kan risikere at frøene råtner. Spirene bør heller ikke tørke ut og krever høy lufttemperatur. For å prøve å få til denne balansen kan man bruke plastfolie eller en vanlig brødpose til å dekke over beholderen med, slik at man får et lite drivhus. Man kan også kjøpe ferdige plantebrett slik som jeg har gjort.


Dette er så langt jeg har kommet til nå. Når ting begynner å vokse mer kommer jeg nok til å dele det med dere. Håper denne posten ga dere litt etterlengtet vårfølelse! Nå skal jeg snart ut å møte noen venninner til kaffe etterfulgt av museumsbesøk. Hvilke planer har dere for dagen?

Short translation: As spring is finally upon us, I’ve decided to try my hands at a little bit of gardening. It always makes me happy to see something grow, and I’ve been wanting to try this for a long time. Hopefully the plants will grow up healthy and strong!

#plante #planteselv #så #frø #vekst #grønnefingre #gro #urter #jord #ruccula #ringblomst #persille #gressløk #vår #natur #glede #sommerforberedelse #spring #plants #seeds #planting #gardening #herbs #growsomethinggreen #soil #outdoors #grow