Det at det allerede er to år siden mamma og jeg tok vår første jentetur til Stockholm er egentlig litt skremmende. Uff, så tiden går! For moro skyld legger jeg ved lenker til innleggene om denne turen også.  I sommer planla vi igjen å besøke broderfolkets fine hovedstad. Etter litt trøbbel med et kansellert fly (takk, Norwegian), et par timer ventetid til neste fly + en tur med flybussen var vi endelig fremme ved vårt hotell.

Stockholm 2017 del 1 + del 2.

 

Hotellet

Denne gangen overnattet vi på hotell Kung Carl som ligger ved Stureplan. Dette var et elegant og stilig hotell. Vi var spesielt heldige med rommet denne gangen. Vi har en tendens til å ende opp med utsikt over bakgården med sine dekorative søppelkasser. Hos Kung Carl fikk vi tildelt rom 404. Et koselig lite rom på et avrundet hjørne av hotellet. Fra de store vinduene hadde vi utsikt oppover Birger Jarlsgatan og kunne så vidt titte over til Humlegården (mer om denne parken dukker opp lengre nede i innlegget). Både hotellet og vårt rom var utsmykket med store gullspeil, historiske tapeter og lysekroner. Akkurat slik vi liker det!

 

Parker og grønne lunger

Noe av det jeg liker så godt med Stockholm er de mange vakre parkene man kan vandre rundt i. Under vårt opphold besøkte vi Humlegården, Tegnelunden og Observatorielunden. Den sistnevnte ligger nokså høyt. Er du villig til å klatre opp de mange trappene blir du belønnet med en storartet utsikt over byen. Dette er en utflukt jeg definitivt anbefaler dere å ta. På bildet nedenfor sitter jeg ved «elven» på den ene siden av Tegnerlunden. Her nøt vi en pust i bakken mellom all vintage shoppingen.

 

Museer

Både mamma og jeg har vært i Stockholm et par ganger. Av denne grunn har vi besøkt de fleste av byens mest populære museer og attraksjoner. Etter å ha etterlyst tips på Instagram ble jeg anbefalt å besøke et sted ved navn Hallwylska museet. Dette viste seg å være et av høydepunktene ved turen vår. Museet er i realiteten en leilighet som samtidig fungerer som en slags tidskapsel. Både dekor, lamper og møbler var så utsmykkede og velgjort at jeg nesten ikke trodde det jeg så. Rom på rom var dekorert med dyre tresorter, spesialbygde og importerte møbler og dyre malerier og tekstiler. Rett og slett en skjult perle som er verdt et besøk. Især når man kommer gratis inn. Selv om mamma allerede hadde besøkt Abba museet på Djurgården besluttet vi ta oss en tur dit også. Nede i kjelleren var det en ny utstilling med kostymer og rekvisitter fra Mamma Mia filmene.

 

 

Etter museet gikk vi tilbake mot sentrum. Vi oppdaget her enda en grønn lunge med vakre fargekoordinerte blomsterbed.

 

 

Vintagebutikker

Stockholm har også et godt utvalg vintage, secondhand og bruktbutikker. Naturlig nok har dette vært en av hovedgrunnene for mine besøk. Også denne gangen var vi innom de faste favorittene: Old Touch, Beyond retro og Judits secondhand. I tillegg til de jeg tidligere har besøkt oppdaget vi enda flere fine forretninger. Hos Lotta vintage fant jeg en sukkersøt kjole fra 50-tallet, men det var på Epok vintage at jeg denne gangen gjorde flest funn. Derfra fikk hele to kjoler og en hatt være med meg hjem til Norge. I denne butikken var det mye fint å finne, selv om prisene var vel stive. Alt jeg kjøpte på turen tenker jeg å vise dere i et eget blogginnlegg. Det må dere ikke gå glipp av!

 

Mat

Som sist var vi igjen heldige med maten. Det å måtte holde seg til en glutenfri diett oppleves ofte som litt vanskelig her hjemme. Jeg vegrer meg alltid for å spise ute. Spesielt hvis vi skal oppsøke steder vi ikke tidligere har vært på. Glutenfri tilbudet blir heldigvis stadig bedre. Likevel er opplevelsen ganske så annerledes i Stockholm. Der står ofte glutenfri som et alternativ på menyen, uten at de ansatte må fly inn på kjøkkenet for å sjekke. Alternativene er også så gode at vi et par ganger måtte dobbeltsjekke for å få bekreftet at maten på tallerkenen faktisk var glutenfri. Dette er et «problem» jeg godt kan håndtere. Vi besøkte igjen noen favoritter som Lilly’s burger og A la Crepe.  Wiener Cafe ble en ny favoritt hvor vi hadde lunsj bestående av Chèvre salat og glutenfritt brød.

 

Andre severdigheter

De to vakre bildene nedenfor er tatt oppe fra Gondolen like ved Slussen. Det første fotografiet er tatt i retning sentrum og det andre viser litt av Djurgården og Gröna Lunds Tivoli. Vi var selvsagt også en tur innom Gamla stan med sine brosteinsgater og fargerike historiske bygninger.

 

 

Short translation: In this blogpost I’m sharing our little trip to Stockholm, Sweden. This time we stayed at a hotel called Kung Carl (King Carl). Like the rest of the hotel our room was decorate with gold mirrors, historical wallpapers and crystal chandeliers. During our stay we visited lots of vintage shops, museums and beautiful parks. My favourites were Old Touch (vintage), Hallwylska (historical museum) and Humlegården (a park close to our hotel).

Have you ever been to Stockholm?

 

#sommer #reise kos #hygge #stockholm #sverige #opplevelser #ferie #jentetur #vintage #secondhand #gjenbruk #museer #hallwylska #hallwylskamuseet #historie #djurgården #abba #glutenfritt #glutenfristockholm #travel #sweden #holiday #museums #lillysburger #history #glutenfree #wienercafe #epokvintage #lottavintage #oldtouch #hotelkungcarl

 

Da jeg møtte kjolen, var jeg litt skeptisk. Plagget var krøllete med både store og små flekker her og der. Når jeg står ovenfor en slik kjole, må jeg gjøre et valg. Kan plagget i det hele tatt reddes? Ønsker jeg å sette av tid til de nødvendige inngrepene? Det siste er også knyttet til om en slik prosess er verdt å gjennomføre i forhold til summen på prislappen. Som med så mange andre plagg var jeg noe usikker. Jeg mener å huske prisen var satt til rundt 200 kr. For en kjole som jeg tipper er fra 50-tallet er dette slett ikke en dårlig pris. Likevel var synet av store gule svetteflekker nok til å skremme alle og enhver. Mens jeg sto slik og tenkte kom jeg plutselig på noe. I en eller annen avkrok på internett hadde jeg lest at man kunne fjerne slike flekker med en blanding av eddik og bakepulver. Dette var noe jeg ennå ikke hadde fått testet ut. Skulle denne kjole bli min prøvekanin?

Plagget fikk til slutt bli med meg hjem. Jeg var ikke klar over det på dette tidspunktet, men det å få denne kjole tilbake til sin opprinnelige stand skulle bli litt av et prosjekt.

Først når jeg og kjolen kom hjem fikk jeg tid til å undersøke den ordentlig. Jeg lagde meg en mental huskeliste over plaggets problemområder. Mitt hovedfokus var å få fjernet de fæle flekkene. Neste steg var å sy inn glidelåsen som var løsnet langs den ene siden. I tillegg til alt dette trengte kjolen også å bli lagt opp på nytt. Fra bakeskuffen hentet jeg både eddik og bakepulver. I et glass blandet jeg et par spiseskjeer av hver. Målet var å oppnå en klebrig masse som kunne smøres utover kjolens flekker. Før jeg virkelig gikk til verks testet jeg blandingen på et sted som ikke ville synes. Dette gjorde jeg for å forsikre meg om at miksen ikke ville ødelegge plagget. Neste steg var å finne flekkene som skulle behandles. Jeg smørte et ganske tykt lag av blandingen utover de merkene jeg kunne se. De tydeligste var svetteringene under ermene.

 

Jeg lot blandingen av eddik og bakepulver ligge på over natten. Dagen etter håndvasket jeg hele kjolen med Milo. Dette er vaskemidlet jeg alltid bruker når jeg rengjør de gamle plaggene mine. Jeg var nødt til å gjenta prosessen med bakepulver en gang til, men klarte til slutt å fjerne alle de fæle flekkene. Noe jeg faktisk ble ganske overrasket over. Når kjolen hadde tørket for andre gang fikk jeg glidelåsen på plass igjen. Siste steg var å gå over kjolen med strykejernet. Nedenfor ser dere det endelige resultatet.

 

Short translation: When I first met this dress, I wasn’t sure that I would be able to save her. Frankly she was a bit of a mess. She had some pretty bad stains; the zipper was not in its proper place and so on. Yet with the help of a mixture of baking soda and vinegar I managed to remove most of the stains and marks. I let the paste stay on overnight and handwashed the item the next day. I had to repeat the process one more time in order to get a good result. I’m very pleased with how it came out. What do you think? Have you ever tried something like this to remove smell or stains?

 

#vintage #gjenbruk #bærekraftig #håndvask #reddekjole #secondhand #silke #kjole #selskapskjole #antrekk #vintagestil #retrostil #blogger #1950s #50 #50tallet #truevintage #uffvintageheaven #uffvintagestore #hatt #stil #hansker #fjær #retro #blå #perler #blomster #blader #fest #oslo

1. Peggy Carter

2. Tre damer på stranden

3. Portrett av dame med hatt

4. Modell med enorm stråhatt

5. Pushing daisies

6. Rød hatt og mørk kjole

Fra da jeg begynte å samle på gamle klær har jeg vært på utkikk etter en rød hatt. Jeg så for meg en stråhatt med bred brem. Rød er slik en flott farge som faktisk passer til det meste. Likevel har jeg opplevd at det er vanskelig å komme over ting i denne fargen i vintage-verdenen. Av denne grunn har min jakt etter den perfekte røde hatten vært nokså langtekkelig. Derfor forstår dere sikkert min glede da denne hatten dukket opp under et besøk på nettsiden Etsy. Dette nydelige hodeplagget er av merke Piko og ble produsert en gang mellom midten av 40-årene til begynnelsen 1950-tallet (ifølge selgeren). Det var ikke mye informasjon jeg klarte å finne om dette merket. På lappen inni står det at de hadde forretninger både i Paris og New York.

 

På bildene i dette innlegget har jeg dokumentert første dagen jeg hadde hatten på + mitt antrekk. Jeg kommer nok til å dele flere styling-muligheter i fremtiden. Som dere kanskje har fått med dere er jeg svært glad i å matche mine tilbehør. Målet er å ha slike sett i flere farger. Disse består ideelt av sko, veske, hatt/hårblomster ol. Det eneste negative punktet ved min nye hatt er at båndet og sløyfen er svært bleket av solen. Løfter man på en av sløyfens endestykker kan man se en mer levende og ren rødfarge. Planen er å finne et nytt bånd som likner den originale fargen sløyfen må ha hatt. Dette er et inngrep jeg svært sjeldent gjør, men i dette tilfellet synes jeg det er i orden. Jeg tenker å ta med hanskene som ligger ved siden av når jeg skal handle bånd. På denne måten vil jeg få et sett som matcher perfekt. En annen løsning kunne ha vært å farge den orginale sløyfen. Er det noen som har tips til hvordan dette kan gjøres?

Bruker dere hatt?

Hva synes dere egentlig om slike hodeplagg?

Short translation:
Ever since I started wearing vintage I’ve been on the hunt for the perfect red hat. I always pictured it to be made of straw with quite a wide brim. You can imagine my excitement when I came across this hat when searching on Etsy. The hat is from a brand called Piko and was made in the mid-40s to early 50s. I’m planning to change the ribbon since it’s been badly bleached by the sun. So, stay tuned for that! What do you think about my newest find? Do you wear hats yourself?

 

#vintage #gjenbruk #secondhand #kjole #antrekk #ootd #dagensantrekk #hatt #rødhatt #rød #40s #40tallet #1940 #vintagestyle #blogger #vintageblogger #brunette #40s #50s #1940sstyle #1950sstyle #smile #style #truevintage #hat #pikohat