I denne bildetunge posten vil jeg fortelle og vise dere en av de siste turene jeg var på i løpet av ferien. Som så mange andre har jeg nå startet på universitetet igjen med pensum og forelesninger. Litt hardt å begynne, men slik er det vel for de fleste. Det føles på en måte litt fint å kunne gjenoppleve ferieminnene gjennom å skrive disse innleggene til dere. På et vis blir ferien litt lengre.

Som overskriften tilsier er de første bildene tatt på Fredriksten festning i Halden. Dette var egentlig bare et mellomstopp på turen mot Sverige, men vi rakk både en tur rundt på festningen og en guidet omvisning på museet der. Som de fleste historiske bygninger har også festningen sine egne spøkelseshistorier. En fortelling jeg kjente fra før og som vi ble fortalt av guiden var sagnet om den hvite dame. Det skal visst være flere teorier om hvem denne damen kan ha vært. Den versjonen jeg kjenner til forteller at den hvite dame var en pike som forelsket seg i en soldat. Av en eller annen grunn kunne de to ikke være sammen. I noen varianter av fortellingen skal damen ha kastet seg ut fra det hvite klokketårnet på festningen av ren fortvilelse. En historie forteller at soldaten døde, mens en annen at han forsvant. Uansett skal begge disse scenarioene ligge til grunne for at den hvite dame ikke lengre ønsket å leve. Det sies at hun oftest dukker opp på seine vår- og sommerkvelder for å lete etter sin elskede, men da vi var der hadde hun dessverre ikke tid til å hilse på.

Er nydelig glass på museet.

Utsikten fra toppen av festningen like ved klokketårnet.

Her er vi fremme ved hytten til et vennepar av mine foreldre. Selv om været ikke var helt på topp hadde vi et veldig koselig opphold med reker, besøk hos en glasskunstner, fin musikk og lange kvelder. På grunn av været fikk jeg dessverre ikke tatt så mange bilder. En mer positiv ting var at jeg fikk anledning til å bruke kjolene som jeg hadde kjøpt da mamma og jeg var i Stockholm. Turen kan dere lese om her: Del 1 og del 2. Allerede har denne gule 50- tallsdrømmen blitt en av mine sommerfavoritter. Jeg føler at gul er en farge som mange kanskje ikke tør bruke, men som blir ekstra fin når man får litt farge. Som tilbehør hadde jeg en hvit blomst i håret og en hvit liten jakke. Enkelt, men veldig sommerlig.

I innlegget: Sommerens antikk og vintage funn går jeg litt mer i detalj om blant annet denne kjolen (for dere som ble nysgjerrige.)

Dette bildet tok min lille paparazzi – mamma fra baksetet.

Her er pappa og jeg i bilen på veien hjem.

  • Hvor gikk deres siste tur i sommerferien?

Short translation: In this post I wanted to share some photos taken on one of the last trips my parents and I took before the end of the summer holiday.

#alfaromeo #retro #norge #halden #sverige #hyttetur #festning #fredrikstenfestning #hav #stil #sol #vintage #historie #secondhand #kos #sommer #sommerdag #ferie #krøller #vintagestyle #pinup #ootd #blogger #vintageblogger #brunette #40s #50s #1940sstyle #1950sstyle #makeup #pincurls #smile #style #truevintage

Årringer i stein – Manus og Regi: Knut Jørgen Moe og Torgrim Mellum Stene

Her forleden oppdaget mamma en annonse i avisen hvor det sto skrevet at Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og Kultur arrangerte et vandreteater med navnet Årringer i stein. Dette syntes vi hørtes veldig spennende ut. Siden jeg hadde som et lite mål å være litt impulsiv i sommerhalvåret bestilte vi likeså godt billetter med det samme. Før stykket begynte skulle man møte ved besøkssenteret på Akershus som er like ved inngangen på rådhussiden. Her fikk man utdelt runde gule klistremerker som man skulle klistre på klærne for å vise at man hørte til som tilskuer. Skuespillet ble kun spilt for 60 personer av gangen. Dette var nok fordi vi skulle inn flere trange passasjer og steder rundt omkring på festningen.

Som dere sikkert vet så har Akershus festning og slott en historie som går langt tilbake i tid. Man kan dukke ned i skildringer knyttet til både militære og sivile opplevelser og hendelser. Det er nok dette som gjør at festningen har blitt mitt favorittsted i byen. Det var nettopp historie man fikk oppleve gjennom dette teateret også. Nærmere bestemt hendelser fra de siste 700 årene. Man ble kjent med og fikk møte mange skikkelser som på et eller annet vis har vært med på å forme stedets historie. En utrolig fin og spennende måte å lære på.

Desiree Vaksdal og Robin Øverby

Vandreteaterets fire skuespillere var alle svært dyktige. Jeg har tidligere vært på flere guidede turer rundt i byen hvor man ofte har problemer med å høre hva som blir sagt. Dette var jeg litt spent på i forhold til dette stykket, men til min overraskelse ble ikke dette et problem i det hele tatt. Alle snakket klart, høyt og tydelig. I tillegg til dette ble man nærmest fengsel av manuset og den iveren det ble fremført med.

Elg Elgesem og Elisabeth Aars

Under stykket flyttet både skuespillere og tilskuere seg rundt på festningen. Flere av stedene hadde en tilknytning til de personene som da ble spilt. Med enkle grep klarte skuespillerne å skifte mellom personene slik at flyten i teateret aldri ble avbrutt. Til sammen må de fire skuespillerne ha spilt opp i mot fire roller hver. Alt dette i løpet av den time som vandreteateret varte.

Versjonen som vi så i år skal visst ha vært en ny versjon av stykket. Når jeg skriver dette spilles dessverre ikke teateret mer, men man kan jo håpe at det kommer igjen til neste sommer. I så fall vil jeg definitivt anbefale dere å ta en tur!

Short translation: Promenade theatre: “Årringer i stein (Graining in Stone)”: A while ago I attended a special play at Akershus fortress where we actually moved around the area while the play was being performed. During the show we experiences/participated in different historical events over the course of 700 years. We also got to meet various characters like Queen Margrete, Knut Alvsson, Henrik Wergeland, and others, less famous people.

#årringeristein #teater #vandreteater #skuespill #akershusfestning #akershusslott #oslo #stiftelsenakershusfestningforkunstogkultur #sakk #turistiegenby #kostymer #historie #formiddag

En av de siste dagene før skolestart dedikerte mamma og jeg til en koselig jentedag. Vi fikk låne pappas Alfa Romeo spider fra 70- tallet og planla en liten kjøretur i noen fine områder sør-øst for Oslo. Det å kjøre åpen bil føles ikke alltid like elegant som man kanskje forestiller seg. Det er nærmest umulig å bevare frisyren for eksempel, men det er selvsagt noen triks som kan hjelpe. Et av disse er å knyte et sjal eller skjerf rundt hodet. Dette var noe både mamma og jeg gjorde på denne turen. Jeg må innrømme at vi følte oss litt tåpelige, men når jeg ser tilbake på bildene ser det stiligere ut enn jeg følte meg i øyeblikket. Håret ble litt flatt, men holdt noenlunde på formen også.

Kjole: Kollektivet, Grandmas wardrobe
Kjørehansker: Vintage, Kjøpt i Stockholm på Herr Judit
Sko: Sweeks sandaler

Etter å ha kjørt en tur stoppet vi på Villa Sandvigen ved Gjersjøen. I følge deres egne sider har stedet vært et serveringsted i 150 år. Det er jo ikke bare bare. Selve bygget ligger svært idyllisk til omkranset av et lite hageanlegg med blant annet hvitmalte benker og en liten bro. Stedet blir ofte leid i anledning bryllup, fester og minnestunder.

Mamma og jeg bestilte hver vår rett til lunsj. Heldigvis kunne de stille både med glutenfrie alternativer og brød. Jeg bestilte en salat med Chèvre og karamelliserte valnøtter. Tips: For dere som er ekstra sensitive til gluten vil jeg anbefale dere og ikke ha smøret de tilbyr til brødet da de ikke kan garantere at dette ikke har vært i kontakt med gluten. 

Stedets eget servise.

Etter måltidet brukte vi litt tid i hagen til å ta bilder. Når man har så vakre omgivelser må jo bildene nesten bli fine. Jeg var så heldig å fange mange bilder av en sommerfugl med flotte farger. Den satt helt stille og nærmest poserte for meg. Det var ganske morsomt! Alt i alt en fin dag!

  • Har dere spennende planer for helgen?

Short translation: These photos were taken on one of the last days of my holiday. My mom and I decided to have some fun just us girls. We got to borrow my dad’s Alfa Romeo spider from the 70s and went for quite a long drive through some beautiful scenery.  We also stopped for lunch at a historical building that often hosts weddings and other kinds of celebration.

#lunsj #alfaromeo #spider #åpenbil #utentak #cabriolet #retro #norge #oslo #oppegård #villasandvigen #gjersjøen #stil #sol #vintage #historie #secondhand #kos #sommer #sommerdag #krøller #rødelepper #vintagestyle #pinup #ootd #blogger #vintageblogger #brunette #40s #50s #1940sstyle #1950sstyle #makeup #pincurls #smile #style #truevintage

Her kommer del to av innlegget om turen i Norge. Fikk du ikke med deg første del kan du lese den her: Del 1. Vi hadde bestemt oss for å ha en overnatting i Geiranger. Vi skulle ankomme bygda ved å kjøre ned Ørnevegen. Denne veien er svært bratt og består av hele 11 hårnålsvinger. Hele veien ned har man en fantastisk utsikt utover fjorden og fjellene. Kan definitivt anbefale en slik ankomst. På veien ned stoppet vi på utsiktspunktet Ørnesvingen hvor man kan se de stupbratte fjellene, inn til Geiranger, samt de kjente fossefallene De syv søstre.

Regnbue ovenfor Ørnesvingen.

Vi skulle overnatte på hotell Utsikten som ligger svært høyt oppe over fjorden slik dere kan se på bildet. Dette hotellet var også helt okay, men kunne kanskje ha trengt litt oppussing. Noe som var mer enn bare okay med dette hotellet var maten. Til tross for et lite utvalg på tre retter (vi tok faktisk en hver) ble alle svært fornøyde med middagen. Siden vi kom så seint var vi blant de siste som spise middag på hotellet den kvelden. På grunn at dette fikk vi med oss solnedgangen nærmest minutt for minutt.

Etter frokost gikk turen tilbake igjen mot Oslo. Denne gangen som siste kjørte vi oppover mot Dalsnippa og Djupvasshytta. Jeg fikk i oppgave å skrike ut hver gang jeg ønsket at pappa skulle stoppe slik at jeg kunne ta bilder langs veien.

Vi tok et ganske langt stopp da vi kom opp til vannet ved Djupvasshytta. Det var helt blågrønt og glitret så vakkert når solen en sjelden gang tittet frem fra skyene. Enda det var relativt varmt i luften lå det spredte isflak og duppet på overflaten.

Vi fikk også noen nye venner langs veien!

Vi tok et stopp i Stryn som er hjemstedet til gutta som startet Moods of Norway. Siden jeg hadde et matchende skjørt måtte jeg selvsagt klatre opp og leke litt modell på deres traktor. Etter litt mer kjøring oppdaget vi et skilt hvor det sto historisk vei. Siden interessen for historie ikke har hoppet over en generasjon svingte vi rett inn på denne veien. Da vi hadde kjørt litt kom vi til en stavkirke ved navn Borgund. Dette skal visst være en av våre best bevarte stavkirker. Det regnet veldig fælt da vi kom frem så jeg fikk ikke tatt så mange bilder av bygget. Bildet nedenfor ble derfor turens siste fotografi.

Short translation: Part 2: Our main goal for this trip was Geiranger with its steep mountains and deep fjords. This is really quite a place as you probably can tell by the photos. If you every get a chance to visit Norway I would absolutely recommend this little town. Most of the photos presented in this post were taken along the way from Oslo and back again. My dad encouraged me to inform him every time I wanted to stop in order to take a couple of photos. Which photo is your favourite from this post?

#norge #by #turist #norgesferie #norgestur #turistiegetland #reise #mittnorge #hav #fjord #visitnorway #beautifuldestinations #mountainview #adventure #nature #natureperfection #geiranger #ferje #varde #trollveggen #sørfron #kirke #arkitektur #historie #fjell #norway #lillehammer #gudbrandsdalen #roadtrip #vintage #retro #travel

God ettermiddag kjære lesere! Håper dere har det bra. I dette innlegget vil jeg gjerne fortelle dere om min lille norgestur 2017. En liten sommerreise som jo ser ut til å bli en slags årlig tradisjon. Denne gang som sist kjørte vi lange avstander og fikk se mange steder med den nydelige naturen som Norge jo er så kjent for. Vi begynte turen relativt seint da jeg skulle reise med mine foreldre som først måtte bli ferdig på jobben. Vi la derfor til en overnatting i Lillehammer inn på programmet slik at første etappe av turen ikke skulle bli for lang. Vi overnattet på hotell Hammer i Storgata som var et helt okay hotell, selv om jeg var litt skuffet over utvalget på kvelds – og frokostbuffeen. Vi hadde sagt ifra før ankomsten at vi trengte glutenfri kost, men det var ikke mange alternativer.

Da vi kom frem til hotellet nærmet det seg middagstid. Etter litt vandring i gågata fant vi frem til restauranten Bryggerikjelleren som i følge dem selv skal være Lillehammers beste biffhus. Dette tror jeg kanskje kan være sant. Vi bestilte biff alle tre. Glutenfri tilbehør og saus var ikke et problem i det hele tatt. Alle deres sauser var faktisk glutenfrie. Sånt liker jeg å høre! Dette var det vi opplevde på turens første dag.

Etter frokost på hotellet sjekket vi ut og begynte reisen videre oppover Gudbrandsdalen.  Mye av min familie på morssiden kommer herfra så vi tok oss en tur innom kirkegården for å besøke gravene. Som dere ser på bildet var vi veldig heldige med været. Vi har også heldige med det at vi fikk komme inn i den tilhørende kirken.

Sør-Fron kirke er en åttekantet kirke som ble oppført i 1787. Den skiller seg svært ut fra den tradisjonelle byggestilen i området rundt, men det som fascinerte meg mest ved dette bygget var å finne på innsiden. Interiøret er nemlig malt med en teknikk som kalles marmorering i et forsøk på å etterlikne marmor slik navnet tilsier.  Er det ikke nydelig? Som en liten kunstnersjel vet jeg å sette pris på slike detaljer.

Etter vi hadde tatt en titt på et par bygninger som en gang har vært i slekten kjørte vi videre. Neste stopp på veien var Trollveggen. Dette skal visst være Europas høyeste loddrette stup med en høyde på rundt 1700 meter. Jeg følte meg ganske liten da jeg sto helt nederst for å ta bilder.

På fotografiet nedenfor ligger jeg faktisk i gresset for å kunne ta bildet av fjelltoppen på motsatt siden av Trollveggen. Snakker om innsats!

Som en avslutning på første innlegg om reisen legger jeg ved et av de fineste bildene jeg tok i løpet av turen. Husk å følge med videre for del 2. Hvilket bilde var deres favoritt fra dette innlegget?

Short translation: Part 1 – In this blog post I wanted to share some photos and information about our road trip around the western parts of Norway. If you have been following me for a while you might remember that we had a similar trip last year, so maybe this is turning into a little tradition. On this trip we took the time to stop at various places along the way in order to get more out of the few days we planned to travel. First stop was in Lillehammer a small town that once hosted the winter Olympics. We didn’t experience that much in this town, but we had a lovely dinner at a place called Bryggerikjelleren. They claim to serve the best beef in Lillehammer. The next day we stopped at several places in Gudbrandsdalen that in some way where connected to my mother’s side of the family. Some of our relatives are buried in the cemetery connected to the church that I’ve photographed.

Stay tuned for part two of this post!

#norge #by #turist #norgesferie #norgestur #turistiegetland #reise #mittnorge #hav #fjord #visitnorway #beautifuldestinations #mountainview #adventure #nature #natureperfection #geiranger #ferje #varde #trollveggen #sørfron #kirke #arkitektur #historie #fjell #norway #lillehammer #gudbrandsdalen #roadtrip #vintage #retro #travel #reise #tur #veteranbil

Hei kjære lesere! Etter et forslag fra mamma kom vi sammen frem til denne morsomme måten å dele bilder av sommerens innkjøp med dere. Alle mine nye skatter ble hengt opp på en snor ved hjelp av gammeldagse klesklyper i tre kjøpt på en butikk som heter Brandstationen i Stockholm på vår jentetur. Denne reisen forteller jeg mer om i disse to blogg-postene: Del 1 og del 2. Ta gjerne en titt innom før du fortsetter på dette.

Jeg tenkte jeg kunne begynne med mitt lille møbel først som står plassert nederst til høyre. Dette lille bordet kom jeg tilfeldigvis over da mamma og jeg tok en tur innom NMS gjenbruk i Karlshus ikke så langt fra Fredrikstad. Originalt var jeg på utkikk etter noen nye lysestaker til å ha oppå peisen, men når vi hadde tittet ferdig og skulle til å betale oppdaget jeg plutselig dette fantastiske lille møbelet. Har dere noen gang sett noe så fint? Bordet er nok ikke så gammelt som jeg først antok, men jeg setter så pris på all fagkunnskapen, tiden og håndverket som er lagt inn i dette møbelet. Alle de lysere partiene er av en annen type tre enn resten av bordet og er felt inn, noe som skaper en nydelig kontrast i overflaten. Den buede formen på bordet har jeg faktisk aldri sett maken til. Det å få bøyd alle disse materialene må ha vært svært krevende. De fleste unge mennesker drømmer vel om hvordan de kunne tenke seg at sitt fremtidige hjem skal bli seende ut. Kombinasjonen av lysestakene og dette bordet gir dere kanskje et lite bilde på hvordan min visjon ser ut. Hvordan tenker dere å innrede drømmeboligen deres?

Den lille parfymeflasken kom jeg over på TGR. Jeg har tidligere hatt en likende flakong, men den takket for seg rett før ferien. Derfor var jeg overlykkelig da jeg kom over denne! På veien hjem fra Stockholm kjøpte jeg meg også en ny parfyme. Jeg har faktisk bare hatt to ulike dufter i hele mitt liv så dere kan jo tenke dere hvor vanskelig det var å velge en ny. Jeg endte opp med å putte Sparkling fra Lacoste i min handlekurv. Denne ble senere overført til den nye flasken. Super stilig og enkelt!

Så over til alt som henger på klessnoren. Dette er mine vintagekjøp fra Stockholm som jeg lovet å dele med dere. Strømpebuksene som henger ved siden av den gule kjolen ser kanskje ikke så spesielle ut ved første øyekast, men de har faktisk sømmer på seg som går ned hele baksiden av beina. Før man fant ut hvordan man skulle lage hele strømper og strømpebukser måtte man ha en slik søm for at stoffet skulle bli en strømpe. Slike nylonstrømper ser derfor svært retro ut og kan gjøre et hvert antrekk litt mer glamorøst.

Denne søte lille sommerkjolen fant vi på Beyond retro i Brannkyrkagatan på Södermalm. Jeg har for vane å navngi klærne og eiendelene mine, men denne er jeg litt usikker på hva jeg skal kalle. Det står egentlig mellom Sandy (en av hovedkarakterene fra Grease) eller Malin (fra Astrid Lindgrens verk og senere film Vi på Saltkråkan.) Den sistnevnte passer kanskje best siden den jo faktisk ble kjøpt i Sverige. Hva synes dere? Selve kjolen har et svært klassisk snitt med nydelige blondedetaljer rundt midjen og halslinningen.

Denne kjolen hadde jeg jo på i de tidligere innleggene. Dette er nok min favoritt blant funnene fra Stockholmsturen. Det var på Old Touch i Upplandsgatan 43 at vi kom over dette plagget. Når jeg handler vintage må jeg alltid prøve mange fine klær før jeg faktisk finner noe som passer perfekt. Grunnen til dette er at vintage plagg ofte er unike og det at jeg ser ut til å ligge midt i mellom størrelsene. Til tross for at jeg er ganske nett og liten er jeg ikke fullt så slank rundt midjen som de var før i tiden. Når jeg står med en bunke klær i prøverommet er det ofte slik at plaggene nesten passer eller er altfor store. Kjolen med det fyldige skjørtet og hestemønsteret satt helt perfekt og fikk derfor være med meg hjem. For dere som tar turen til Stockholm og ønsker å finne noen gode funn vil jeg absolutt anbefale denne butikken. Som jeg skrev i de tidligere innleggene kan man faktisk finne utrolig mye fint fra ulike epoker og stiler. Noe for en hver smak kan jeg tenke meg.

Denne genseren med korte ermer fant jeg også på Beyond retro i Brannkyrkagatan. Jeg har sett liknende plagg i gamle blader og tenkte at den kunne være et basisplagg som jeg ville kunne få mye bruk ut av. Den lille røde vesken som henger ved siden av kjøpte jeg på Old Touch sammen med kjolen med hestemønsteret på. Rødfargen matcher nesten kjolens horisontale linjer.

Siste plagg ut for denne gang er en skjorte som kan knytes ved midjen. Denne ser jeg for meg kan være stilig til shorts og sandaler på en varm dag. På shoppingturene var jeg på utkikk etter noe gult og noe grønt og jeg var så heldig å finne begge. Hva er deres siste klesinnkjøp og hva synes dere om mine?

Short translation: Welcome back dear readers. In this blog post I’m sharing some more facts about the items I have bought while on holiday. The little wooden table and antique candlesticks was purchased in a second-hand shop close to the location of my cabin. The perfume bottle is from TGR while all the rest of the clothing and accessorize are from various vintage shops in Stockholm, Sweden. Like always just get in touch if you have comments or questions. Hope you all have a lovely day!

#jentetur #stockholm #sommer #sommerferie #vintage #retro #gjenbruk #shopping #vintagebutikker #vintageshopping #oldtouch #beyondretro #södermalm #söder #funn #skatter #1940sfashion #1950sfashion #vintagestyle #closet #antique #antiquefurniture #love #fashion #happy #cute #summer #sea #travel #shopping #sun #pretty #vintageblogger

 

Dette er del to av innleggene om reisen til Stockholm. Klikk her for del 1!

Vår tredje dag i Stockholm var ikke så annerledes fra den forrige. Vi oppsøkte og krysset av listen over vintage-butikker med blandende følelser. Forskjellen på vintage og secondhand er det nok mange som har en tendens til å blande. Dette med vintage er jo i utgangspunktet ikke et begrep som er rettet mot klær, men ble tidligere brukt om vin og slike saker. Så på et vis kan jeg forstå forvekslingen. Disse tankene kan jeg jo skrive et helt eget innlegg om, men når jeg er på vintage-tokt er jeg på utkikk etter klær av en viss standard og alder. Hvis jeg hadde ønsket meg lange blomstrede 70-talls kjoler kunne jeg fint å ha funnet slike her hjemme. Som dere sikkert forstår var jeg nokså frustrert etter å ha trålet noe som føltes som halve byen på jakt etter ting fra mitt tiår. Midt oppi frustrasjonen ble vi sultne igjen og fant ut at vi var i nærheten av en kafe jeg hadde notert meg. På Á la Crêpe i Katarina Bangata 42 serverer de Crêpe som navnet tilsier. For dere som ikke vet hva dette er så består retten av en svært tynn pannekake gjerne fylt med syltetøy, frukt eller bær. Ofte servert med et par kuler is til også. Kafeen serverer også såkalte galette-er som er middagsvarianten av Crêpe. Som fyll til denne kan man ha alt fra sjømat til pålegg. Galette-er ble ofte laget med bokhvete fremfor andre sorter som hvetemel. Retten ble til på steder hvor jordsmonnet ikke var egnet for vanlige korndyrking. Til tross for navnet bokhvete inneholder denne typen mel ingen hvete. Det er faktisk mel laget av en type nøtt. Så på Á la Crêpe brukte de den tradisjonelle bokhveten til sine galette-er noe som jo gjør alle glutenfrie. Helt fantastisk! Dere uten noen allergi til mat kan neppe forestille dere hvilken glede det er å kunne velge fritt fra en hel meny når man er ute på restaurant. Mamma og jeg bestemte oss for å bestille en pannekake hver for så å dele slik at vi kunne smake på hverandres. Det ble galette med eple, chèvrecrème, prosciutto og honning på mamma.  Jeg valgte en med kyllingfilet, roquefortcrème, champignoner, spinat og bacon. Nydelig!

På kvelden ble det kos på hotellrommet med ansiktsmasker og det hele.

Den siste dagen vi hadde brukte vi til litt sightseeing rundt på Söder. De siste bildene er tatt i den anledning. Etter gårsdagen da jeg ikke gjorde noen store funn var jeg litt bekymret for at jeg ikke skulle finne noen flere vintage plagg. Dette var i tillegg en søndag så de fleste butikkene inkludert de som solgte vintage var naturlig nok stengt.  Vi besøkte Beyond retro igjen hvor vi faktisk fant en del ting vi hadde oversett ved de tidligere besøkene. Så jeg ble fornøyd med innkjøpene denne dagen også. Gleder meg til å vise dere alt det fine jeg har kommet over i løpet av ferien. Håper dere har/hadde en fantastisk ferie!

Nydelige skyer på hjemveien!

Short translation: In this blog post I’ll be sharing photos from our trip to Stockholm (the capitol of Sweden.) The main goal for this short holiday was to visit various vintage shops and hopefully bring home some treasures. By doing some resource before the trip we also managed to find a lot of places that served gluten free food. As a person with celiac Disease this is sure to heighten the mood. I’m planning to take proper photos of all the new items I have purchased over the summer and dedicate a whole post to these things. By doing this I get the chance to tell you guys more about the different items. If you have some questions about the vintage stores or the restaurants we visited just leave me a comment and I’ll get back to you.

#jentetur #stockholm #vintage #retro #gjenbruk #shopping #vintagebutikker #vintageshopping #glutenfritt #glutenfrittstockholm #oldtouch #lilysburger #retroburger #retrodiner #galette #beyondretro #södermalm #söder #hellstensmalmgård #kronprinsessevictoria #funn #skatter #glutenfree #glutenfreestockholm #1940sfashion #1950sfashion #vintagestyle #pincurls

God sensommer til dere alle! Nå har jeg vært fraværende fra bloggen en stund, men jeg har til gjengjeld opplevd mye spennende som jeg tenker å dele med dere. Først ut er vår lille tur til Stockholm som jeg hadde gledet meg til i en lang stund. Det var selvsagt vintage-shopping som sto på menyen og jeg var så heldig å finne en del fine ting der. For omkring to år siden var jeg på en liknende tur til Sveriges hovedstad da jeg hadde funnet ut at deres vintage-samfunn hvis man kan kalle det det var mye større enn her i Oslo. Bruker man vintage og Stockholm som søkeord i en søkemotor kommer det faktisk opp over hundre treff. Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke tok meg tid til å titte igjennom alle disse, men valgte meg ut butikker som jeg tidligere hadde hørt om, samt noen nye. Med to halvfulle kofferter startet mamma og jeg turen fra Gardermoen til Arlanda flyplass omtrent 40 km nord for Stockholm. Vi brukte flybussen til å komme inn til sentrum og t-banen videre til vårt hotell på Södermalm. Bildet ovenfor var et av de første jeg tok på turen. Det viser en gate nedenfor vårt hotell med godt bevarte bygninger i mur. Dette skal ha vært gamle arbeiderboliger fra tiden da forskjellige typer industrielle fabrikker preget livet på Söder. Vi dro fra Oslo på et ganske behagelig tidspunkt. Flyreise til Arlanda tar faktisk bare en time etterfulgt av en busstur på rundt tre kvarter for å komme inn til Stockholm by. Vi besøkte derfor bare en vintage-butikk på den første dagen før vi ble sultne og studerte listen over glutenfrie spisesteder jeg hadde laget meg før turen.

Restauranten jeg var mest nysgjerrig på lå på andre siden av Söder (som forresten er en forkortelse for Södermalm) nærmere bestemt i Södermannagatan 27. Her ligger nemlig Lily’s Burger som tilbyr en typisk amerikansk retro diner opplevelse med blinkende neonskilt og skinnsofaer i pastellfarger.

På min tidligere nevnte liste hadde jeg notert meg at de hadde glutenfritt burgerbrød på menyen og virket som de hadde peiling på hva cøliaki og glutenintoleranse innebærer. Da vi kom dit var det sjokkfullt, men vi fikk beskjed om å stelle oss i kø og om litt fikk vi da et bord for to. Det ble full pakke på oss med burger, pommes frittes, coleslaw og milkshake. Kan definitivt anbefale stedet for dere som ønsker et måltid med eller uten gluten.

På dag nummer to var det duket for bursdagsfeiring. Det var nemlig Sveriges kronprinsesse Victoria sin fødselsdag og tradisjonen tro innebærer dette ulike typer festligheter.  Hele byen var pyntet med det svenske flagget og solen skinte. Vi fant ut at Victoria og familien skulle kjøre i kortesje fra slottet og gjennom byen så som trofaste norske naboer stilte vi oss opp i god tid. Med litt forsinkelser kom da vognen med de kongelige omsider susende forbi. Jeg hadde tatt av meg de høyhælte skoene og med fare for mitt eget liv (en liten overdrivelse) klatret jeg opp på muren vi tidligere hadde sittet på for å kunne filme over den fremmøtte folkemengden.

Det var ikke mange sekundene jeg fikk filmet før hele kortesjen forsvant. Fem minutter etter var også alle tilskuerne forsvunnet. Så da fortsatte også vi vandringen til neste vintage butikk. Fra slottet gikk vi først opp til Drottninggatan 77 hvor butikken Beyond retro ligger. Hos denne kjeden var jeg heldig å finne en del fine ting på min siste tur. De har også en butikk i Brännkyrkagatan 82 som ligger rett nedenfor vårt hotell. Beyond retro kan vel kanskje sammenliknes litt med UFF og Fretex som vi har her hjemme. De meste de har er klær av nyere dato en det jeg egentlig er på jakt etter, men hvis man leter mellom alle buksedressene og polyesterskjortene kan man gjøre gode funn. Jeg har hørt en del folk klage på prisene, men de er ikke høyere enn hva jeg er vant med her hjemme.

Det var også denne dagen jeg gjorde det fineste funnet på turen. Dette var på butikken Old Touch i Upplandsgatan 43.  Forretningen ligger midt i en ellers ganske kjedelig gate, men går man inn kan man finne gamle skatter i form av alt du kan tenke deg. De som driver butikken vet virkelig hva de holder på med og utvalget er svært godt. Man kan også finne ting som jeg aldri har sett før som stivede skjortebryst og holdere til strømper for menn. Rett og slett en gullgruve! Jeg kjøpte meg tre ting på denne butikken. Alle sommerens funn tenker jeg å dele i et senere innlegg hvor jeg kan fortelle om de ulike tingene i mer detalj.

Bilde fra frokosten ute i hagen bak hotellet.

Det fineste funnet som jeg snakket om tidligere ser dere på bildene her. Kjolen fra Old touch var allerede vasket så jeg kunne ta den på med det samme. Gjett om jeg ble glad for det! Etter å ha gått lange strekninger fra vintage-butikk til vintage-butikk trengte vi litt mat. Det var stemning for pasta så vi dro til Da Peppe Ristorante i Gamla stan. Her hadde de nemlig glutenfri pasta.

For at innlegget om turen ikke skulle bli for langt har jeg delt det i to. Følg med videre for neste del!

Short translation: In this blog post I’ll be sharing photos from our trip to Stockholm (the capitol of Sweden.) The main goal for this short holiday was to visit various vintage shops and hopefully bring home some treasures. By doing some resource before the trip we also managed to find a lot of places that served gluten free food. As a person with celiac Disease this is sure to heighten the mood. I’m planning to take proper photos of all the new items I have purchased over the summer and dedicate a whole post to these things. By doing this I get the chance to tell you guys more about the different items. If you have some questions about the vintage stores or the restaurants we visited just leave me a comment and I’ll get back to you.

#jentetur #stockholm #vintage #retro #gjenbruk #shopping #vintagebutikker #vintageshopping #glutenfritt #glutenfrittstockholm #oldtouch #lilysburger #retroburger #retrodiner #galette #beyondretro #södermalm #söder #hellstensmalmgård #kronprinsessevictoria #funn #skatter #glutenfree #glutenfreestockholm #1940sfashion #1950sfashion #vintagestyle #pincurls