Før jeg vendte nesen ned mot Sørlandet igjen hadde jeg litt ekstra tid før bussen gikk fra Oslo. Jeg fikk muligheten til å titte litt i forskjellige butikker og fokuserte på dem vi ikke har i Kristiansand. Jeg besøkte blant annet UFF UnderGround som ligger i Storgata. Dette er den butikken jeg synes er best når det gjelder utvalget av vintage plagg i Oslo. Egentlig hadde jeg ingen planer om å kjøpe noe, men selvsagt endte jeg opp med tre ting som ble med i kofferten hjem.


Den blå kjolen som jeg er iført på disse bildene passet helt perfekt. Det er alltid greit, fordi da slipper jeg å finne frem symaskinen. Grunnet til at jeg kjøpte denne var at den minnet meg om en liknende kjole jeg hadde sett i filmen Miss Pettigrew Lives for a Day, fra 2008. Filmens handling er satt like før andre verdenskrig i London. Vi følger Miss Pettigrew som nettopp har mistet sin jobb som guvernante. I løpet av filmet stjeler hun et visittkort fra byrået der hun søker nytt arbeid. Hun møter opp på adressen skrevet på kortet og blir fort en del av sanger Delysia Lafosse kompliserte liv. Hele handlingen utspiller seg over 24 timer hvor hvert minutt er fylt med trekantdrama, utroskap, kjærlighet, festing og følelser. Antrekkene i filmen er det selvsagt ikke noe å si på.


Den blå kjolen jeg har på meg likner litt på den skuespiller Amy Adams (Delysia Lafosse) har på i en liten scene midt i filmen (se bilde). Tilbehøret går både i lyse blå og brunt, men jeg var nødt til å bruke det jeg hadde tilgjengelig. For å få en helhet valgte jeg kun å bruke tilbehør i sort. Hatten jeg har på kjøpte jeg på eBay fra en selger i USA. I følge denne selgeren skal hatten være fra 30-tallet. Vesken er fra 40-tallet og er laget i corde. Begge disse har jeg skrevet egne blogg poster om tidligere: Hatt, veske. Bildene er tatt ved universitet i Agder da jeg tenkte at de røde mursteinene ville skape en fin kontrast til den blå kjolen.


Source


Noen som har sett filmen?

Short translation: When I was in Oslo I took the time to go on a little vintage shopping. I went to one of my favourite shops and found these wonderful dresses. Especially the blue one has become a personal favourite, as it reminds me of one of the dresses from the movie: Miss Pettigrew Lives for a Day. It’s one of my all-time favourite movies, so I tried to copy the look. What do you think?

#vintage #secondhand #stil #murstein #retro #krøller #style #blue #pincurls #fashion #vintagestyle #look #makeup #pincurls #hair #1940sstyle #misspettigrewlivesforaday #pinup #ootd


I anledning 17.mai gikk turen opp til Oslo for å feire med familien. Selv om jeg ikke tok meg så altfor mange dager fri (er jo midt i eksamensinnspurten) fikk vi til en liten dagstur på hytta. Været var litt av og på, men det var deilig å ha en hel dag ute i det fri. Selvsagt fikk kameraet være med for å fange de vakre omgivelsene. Denne gangen prøvde jeg meg på å lage en liten filmsnutt av opplevelsene våre slik at jeg kunne dele de med dere. Som vanlig ligger den nederst i innlegget. Jeg er veldig nysgjerrig på hva dere synes om slike små klipp, så legg gjerne igjen en kommentar.


Hver høst før vi stenger hytta for vinteren legger vi alltid opp båten på vår side av tjernet. Derfor blir vi alltid nødt til å følge stien fra parkeringsplassen rundt vannet hver vår. Vi sjekker først at alt er i orden med huset og setter så robåten ut på vannet igjen. Som en kjapp lunsj grillet vi oss noen pølser samtidig som vi fikk ryddet litt på tomten.


Som den lille skogsfeen jeg er klarer jeg faktisk ikke å gå forbi store områder med blomster uten å sette meg ned og plukke. Den lille buketten som jeg endte opp med tok vi med oss da vi dro hjem. Den pyntet fint opp på stuebordet på nasjonaldagen. Buketten besto hovedsakelig av hvitveis og en blomst jeg tror kalles bekkeblom.


Selv om det var en del vind denne dagen holdt håret mitt godt på formen. Vanligvis pleier jeg å krølle håret opp og sove med det over natten, men denne gangen lot jeg krøllene sitte i litt lengre enn vanlig. Hvis noen er interessert i hvordan jeg lager de forskjellige frisyrene jeg liker å gå med er det bare å legge igjen en kommentar så kanskje det kommer et innlegg om dette i fremtiden.

Trykk på bildet ovenfor for å spille av filmen. Hva synes dere om bildene?

Short translation: I celebrated the 17th of May (Norway’s National Day) with my family in Oslo. While I was there I took the opportunity to visit our family cabin in the woods! The surrounding forest is so amazing and such a beautiful and peaceful place to be. Hopefully I’ll be able to spend some time here during the summer to relax and enjoy the wonderful, lush Norwegian nature!

#hytte #tur #natur #tjern #hvitveis #blomster #vår #grilling #vintage #look #style #nature #forest #spring #1950sstyle #1950s #pincurls #flowers


Håper dere alle har hatt en fin helg så langt! Denne lille bildeserien er tatt en tidlig helg i mai da jeg var ute på en liten promenade i byen. Siden været var så fantastisk ble det både sol og iskrem på meg den dagen. En liten forsmak på sommeren kanskje? Den største gleden for meg var uansett muligheten til å gå ut uten ullkåpe, skjerf og hansker. Vi får krysse fingrene for at det kommer mer fint vær fremover!


Antrekket jeg hadde på meg denne dagen er nok blant en av mine favoritter. Kjolen er selvsagt vintage. Fargene har falmet med tiden noe som jo er naturlig. Hvis man titter på steder der solen ikke har påvirket kjolestoffet kan man se de orginale fargene. Dette er jo litt morsomt! Ellers har kjolen en veldig klassisk form som både kan pyntes opp og ned. Vesken jeg valgte til dette antrekket vil jeg tippe er fra 60-tallet. Jeg kjøpte den forrige sommer på en liten tur til Stockholm.


Min lille utflukt gikk langs utkanten av kvadraturen i Kristiansand. Deler av denne veien er også min skolevei opp mot universitetet. I dette området vokser flere store trær som blomstrer på våren. Selvsagt fikk noen kvister fra disse trærne være med meg hjem. Ikke noe er så fint som å pynte opp hjemmet med selvplukkede blomster. Det at de i tillegg ikke koster mye er selvsagt et stort pluss. Nedenfor kan dere se hvordan jeg arrangerte vekstene jeg plukket med meg denne gangen.


Jeg valgte å ta være på “restene” også, siden de var så fine.


Har dere noen spennende planer for dagen?
 

Short translation: The sun and warmth of summer has finally arrived, even though it’s still only May. I spent this wonderful spring day outside in my favourite dress!

#vintage #vår #kjole #secondhand #blomster #bukett #rosa #tur #sol #stil #1950s #white #face #brunette #style #sunshine #spring #pincurls #flowers #pinup #water #fashion #portrait #vintagestyle #look #makeup

Etter ønske fra et par lesere har jeg satt sammen en liten guide eller en liste over tips som jeg ønsket jeg hadde visst litt tidligere. Tipsene går på alt fra steder man kan finne vintage til hvordan man kan avgjøre alderen på klærne. Flere av disse kategoriene kan man jo egentlig skrive egne innlegg om. Legg igjen en kommentar på dette innlegget hvis det er noen du lurer på eller ønsker et mer detaljert innlegg om. La oss begynne!

1. Invester i gode kleshengere: Jeg begynner med et lite, men viktig tips når det gjelder eldre klær. Pass på å ha gode kleshengere! Det at tekstiler blir påvirket av alder er noe de fleste er klar over, men mange glemmer at det finnes andre faktorer enn direkte bruk som kan bidra til slitasje på plaggene. Bruk tykke tre-hengere og gjerne vatterte hengere så oppbevaringen ikke sliter på dine fine vintage plagg.

2. Vanskelige flekker: Dette er noe som ofte gjør at folk vegrer seg fra å kjøpe brukte ting, men som oftest er det mulig å både vaske og fjerne sjenerende flekker. Det meste av secondhand kan man fint vaske i maskin. Dette er fordi denne typen klær gjerne ikke har en så høy alder. Selv om det ikke finnes noen klar definisjon på slike begreper skiller man ofte mellom secondhand og vintage. Har man et plagg som er vintage og er fra et tidligere tiår bør man være litt mer forsiktig. For sikkerhets skyld pleier jeg å vaske de for hånd. Fremgangsmåten og tips rundt dette venter jeg med til et senere innlegg.

3. Finne de riktige butikkene: Når det kommer til denne formen for alternativ shopping lønner det seg å sette seg inn i de ulike butikktypene og hva de fører. Det kan også lønne seg å være klar over hva man ønsker å skaffe før man setter i gang. Grunnen til dette er ulike butikker ofte har sine nisjeområder som de er bedre på enn andre. Jeg har planer om å lage innlegg hvor jeg skriver litt omtale om ulike bruktbutikker i forskjellige byer da slike guider er noe jeg selv benytter meg av.

4. Skattejakt, den som leter finner: Til forskjell fra vanlig shopping er vintage shopping mer som en skattejakt. Det er ikke alltid man klarer å finne nøyaktig det man ønsker seg, men hvis man er heldig finner man noe annet fint. Det å velge riktig butikk er også en viktig faktor her, men det lønner seg også å ha tålmodighet. Ikke vær redd for å spørre de som jobber der eller flytte litt rundt på ting.

5. Avgjøre alderen:  Jeg innrømmer gjerne at jeg ikke er en ekspert på dette området, men jeg har en liten sjekkliste som gjør meg i stand til å gjette meg frem til det som forhåpentligvis er riktig tiår. Jeg pleier ofte å titte på merkene som i blant er påsydd på klærne. Jo mer det står på disse etikettene jo nyere er plaggene. Det er ikke så altfor lenge siden det ble vanlig med vaskeanvisninger på klær for eksempel. Det finne også nettsider hvor man kan søke i gamle klesmerker. En av disse er: http://vintagefashionguild.org/  Man kan også studere glidelåsen og plasseringen av denne. Er den i metall er plagget trolig gammelt. Har plagget mange små detaljer påsydd som hemper og små knapper kan dette også tyde på at klesplagget er av en eldre modell. Man kan selvsagt også lære seg hva som kjennetegner hver periode i motehistorien.

6. Gjøre funn: Det å kjøpe brukte ting kan som jeg skrev tidligere være en skattejakt hvis man ønsker unike plagg og gjenstander. I tillegg er det også mulighet for å gjøre noen kupp økonomisk hvis man vet litt om hva som har verdi. Jo eldre plagget er jo dyrere blir ofte prisen, men man kan lete seg frem til fine ting som ikke koster alt for mye. Alderen kan igjen gjøre plagget mer verdifullt om man ønsker å selge det videre.


Håper denne lille guiden kan være til hjelp for noen der ute. Hvis du sitter igjen med noen spørsmål er det bare å kontakte meg. Håper du har en fin dag videre!

Short translation: Tips and advice on vintage and vintage shopping!
 

#vintage #guide #sjekkliste #vintageblogger #tips #triks #shopping #secondhand #antikk #brukt #gjenbruk #bevarevintage #fashion #vintagedress #style #vintagelook #glamour #classic

Vårens store festlighet nærmer seg med stormskritt. Enten du har bunad eller skal ha på deg yndlingskjolen blir det uansett prikken over i-en med en fin frisyre. Derfor har jeg laget noen små steg for steg til ulike hårfrisyrer som jeg håper kan gi dere litt inspirasjon til den store dagen. De fleste av disse kan selvsagt tilpasses både hårtekstur og lengde.


Frisyre 1: Fletter er noe som er svært populært nå for tiden og som samtidig passer godt til bunader og festdrakter. Denne søte hårfrisyren er enkel, men ser veldig gjennomført ut. Sløyfens farge kan selvsagt byttes ut og matches til det plagget man har på.


Begynn med å skille ut håret foran ørene og frem mot ansiktet. Flett dette håret bakover slik at man får en flette på hver side av hodet. Fest disse to sammen med en tynn strikk og pynt med en sløyfe. Lett som bare det!


Frisyre 2: Neste frisyre likner på en jeg har gjort tidligere. Denne kan dere lese mer om her! Den er faktisk mye enklere enn den ser ut som.


Begynn med en hestehale i den høyden du ønsker. Skill så ut stykker med hår og rull de opp mot hodet. Fest hver rull med to spenner i kryss.


Denne frisyren kan man dekorer med alt mulig. Det kan være ekstra fint hvis man enten får tak i falske eller friske blomster som likner på de man har brodert på bunaden.


Frisyre 3: Basen til den neste frisyren består av tre hestehaler. Denne frisyren blir nok fyldigere hvis man har langt hår.


Start med å flette håret så langt ned som mulig. Fest gjerne enden med en gjennomsiktig strikk. Gjenta dette på alle hestehalene. Begynn så med fletten på toppen. Legg denne rundt basen av hestehalen og fest med spenner der det trengs. Gjenta samme steg med alle flettene.


Frisyre 4: Her har jeg arbeidet med flere typer fletter. Her kan man flette alle de typene man kan i tillegg til å tvinne håret. Fest en flette om gangen midt på bakhodet og skjul endene under de flettene som allerede er festet. Fortsett å bygge dette opp til du er fornøyd.


Frisyre 5: Denne frisyren fokuserer på en spennende tekstur. Ta seksjoner av håret rundt ansiktet og begynn å tvinne disse i retning bort fra ansiktet. Fest disse seksjonene hver for seg med spenner.


Frisyre 6: Nest siste frisyren er både elegant og tidløs. Begynn igjen med å skille ut håret fra øret og frem mot ansiktet. Her er det finest å ha håret skilt til siden. Ønsker man litt ekstra volum kan man tupere disse delene.


Begynn med en seksjon og børst håret opp. Ta så tak i seksjonen og tvist håret inn mot skillen. Fest med to spenner i kryss. Gjenta dette for den andre delen også. Samle det resterende håret i en høy hestehale. Man kan stoppe her, men for en mer formell frisyre valgte jeg å sette opp resten av håret også. Her kan man bruke en hårdoughnut hvis man ønsker det.


Frisyre 7: Den siste frisyren for denne gang er nok min favoritt. Den er inspirert av pinup-tegninger fra 40-tallet. Dette er nok den vanskeligste hårfrisyren i denne posten, men absolutt ikke umulig. Her lønner det seg å begynne med krøllet hår.


Begynn så med å lage en dyp sideskill. Velg den siden du føler deg mest komfortable med. Ta så en seksjon med hår nære skillen og rull den ned mot hodebunnen. Lag så mange ruller du ønsker. Fest disse med spenner i kryss. Ta så resten av håret av seksjonen fra øret og frem mot ansiktet. Tvist dette på samme måte som i forrige frisyre.


Man kan la resten av håret være nede eller sette det opp.


Har dere noen planer for 17.mai?

Short translation: With our favourite national holiday just around the corner, it’s time to start thinking about what you’ll wear and most importantly, what you want to do with your hair. Here is some inspiration to help you put together a complete festive look from head to toe.

#hår #inspirasjon #17mai #stegforsteg #hårpynt #håroppsats #festhår #blomsterihåret #krøller #enkelfrisyre #updo #hairstyle #brunette #hairbyme #curly #creative #formalstyle #classicupdo #flowers #beautiful #style #nice #halfupdo #vintage #retro


Nå er det igjen tid for å dele et kunstprosjekt som jeg har arbeidet med på skolen med dere. Denne oppgaven har vært ganske annerledes enn de vi tidligere har hatt i bacheloren. Vi har nemlig arbeidet med en retning som heter dekonstruksjon. Ordet dekonstruksjon blir som oftest forbundet med litteratur og arkitektur. I den førstnevnte handler det om å finne motsetninger rundt helheten som forfatteren har skapt og teksten slik den fremstår for leseren. Man bryter ned materialet og studerer enkeltdelene. Innen kunst og arkitektur beskriver begrepet en likende reise. Flere verk som faller innenfor kubismen er et godt eksempel på hvordan man bryter ned et motiv for så å sette det sammen til noe nytt. I starten av denne prosessen fikk vi alle utdelt en fluktstol fra IKEA. Vi fikk kun lov til å bruke materialene vi fant i stolen til å lage noe nytt. Rammene for denne oppgaven var ganske frie. Etter en idémyldring i klassen rundt ordet flukt og fluktstol ble jeg inspirert til å fortsette å arbeide med dette temaet. Noen av assosiasjonene som dukket opp var blant annet: rømme, flyktning, reise, utflukt, vold osv. Disse ordene står i stor kontrast til tanker knyttet til fluktstolen.

Jeg startet med å bryte ned stolens deler for å få oversikt over hva jeg hadde å arbeide med. Det var først etter dette at jeg fikk ideen om en vegginstallasjon. Som historieinteressert ser jeg gang på gang hvordan man forteller om viktige hendelser i historien uten å ta for seg enkeltskjebner. Man har for eksempel blitt vant til å se store antall omkomne og lange lister med navn, men aldri hva som skjuler seg bak. Det samme gjelder situasjoner hvor et stort antall mennesker har blitt drevet på flukt. Dagens flyktningkrise er også et godt eksempel på dette. Derfor kom jeg frem til at jeg ønsket å lage et verk som representerer menneskene bak ulike vanskelige situasjoner. Jeg ønsket samtidig å gi et historisk perspektiv ved også å ta for meg tidligere konflikter hvor mennesker har vært på flukt.

Ikke noe er så personlig som et ansikt. Dette faktumet la grunnlaget for mitt videre arbeid. Jeg startet med å splitte materialene av tre for å få mer overflate å arbeide med. De oppkuttede bitene limte jeg sammen med trelim. For å komme litt bort fra de rette linjene og den rektangulære formen på fluktstolen valgte jeg å arbeide med sirkler. Dette kan også gi assosiasjoner til fortidens ovale rammer. Så var det tid for litt portrettmaling!


Fargene på portrettene valgte jeg å begrense til svart og hvitt. Dette er et visuelt grep for å få et renere uttrykk og samtidig unngå at portrettene skal kunne tidfestes. For å skape en helhet valgte jeg å bruke tråder fra stolens stoff for å lage et nettverk mellom delene/sirklene. Dette kan symbolisere ting som samhold og gruppe. Det at noen av sirklene er umalte har jeg gjort med hensikt. Disse står som et symbol på de flyktningene som vil måtte flykte fra nye konflikter i fremtiden og de som tidligere har mistet sin identitet på grunn av liknende situasjoner. Selv om verkets budskap er noe av det som gjør arbeidet mitt spesielt vil det til syvende og sist bli opp til tilskueren hvor hans/hennes assosiasjoner leder dem.


Nedenfor har jeg lagt ved en film som viser noe av prosessen bak dette prosjektet. For øyeblikket arbeider jeg på spreng for å bli ferdig med alle prosjektene før eksamensutstillingen. For å vise dere hvordan det endelige verket blir når det henges opp og monteres kommer det en post om dette i nærmeste fremtid.

Håper dere får en fin dag videre!

 

Short translation: My latest university art project. I was tasked to create something from a deconstructed deck chair. I decided to create something completely opposite of what people usually associate with a deck chair. Instead of holidays, cruises and sunny beach days, I’ve used the parts to create several motives that represent the various stories related to refugees.

#uia #kunst #minkunst #dekonstruksjon #flyktning #krise #tre #fluktstol #akrylmaling #portretter #ikea #mysingsö #fremgang #art #paint #portrait #portraitdrawing #deconstruction #deckchair #refugees #wood #project


Dette er den andre posten i en liten serie jeg har startet her på bloggen. Jeg vil kombinere tegning og tekst for å fortelle om personer som fascinerer meg og som jeg ser opp til. Disse menneskene vil komme i alle aldere og former. Det de har til felles er at de alle kan ses på som gode forbilder uansett hvor man er i livet. Forhåpentligvis vil dere også bli inspirer og kanskje endre hvordan dere ser på enkelte emner.

Damen ut denne gangen er svenske programleder og blogger Elsa Billgren. Elsa er en boblende og fargerik dame med flere forskjellige interesser. Hun inspirer meg fordi hun selv har klart å skape et liv for seg selv der hun får arbeide med det hun liker best. Dette burde jo være et mål for alle! Elsa arbeider med vintage, skriver bøker om emnet, innreder på tv og blogger om sitt liv. I tillegg til alt dette kjøper og leier hun ut vintage brudekjoler fra de beste tiår. Trenger jeg å si mer? Hun er i tillegg en fin liten fargeklatt i instagramfeeden min. Har dere noen som inspirerer dere?

Elsa Billgrens blogg her!

Forrige post i denne serien her!

 

Short translation: My second post about people I admire. This time I want to tell you about one of my favourite vintage bloggers and inspiration. Elsa Billgren, a Swedish blogger who is now living her vintage dream!

#elsabillgren #menneskerjegbeundrer #krøller #beundre #vintage #tegning #blogg #forbilde #skisse #blyant #ark #inspirational #illustration #success #portrait #paper #sketch #rolemodel #myart

 

Her kommer en post med lite tekst, men full av bilder for dere som liker det. Jeg har forsøkt å tenke på kategorier som forhåpentligvis er spennende for dere å se. Ikke nøl med å spørre hvis dere lurer på noe i tilknytning til bildene. Først ut er et foto tatt tidligere i år. Hvis noen med blogg ønsker å gjøre noe liknende la meg vite det. Spennende å se hvor forskjellige slike lister kan bli.

Vidunderlig vår

Bilde tatt på vei hjem fra skolen tidligere i år.

Fint bilde av mitt hjem

Mitt favorittrom: Stue/spisestue!

Fint bilde fra hverdagen

Skisser til et kunstprosjekt jeg holder på med. Kommer nok en post om dette i nærmeste fremtid!

Noe jeg liker

Resultatet av en Stockholmstur i fjor sommer. Kom av en eller annen grunn hjem med mye vintage.

God frokost

Min favoritt på brødskiven er for tiden avokado. Gjerne krydret med noe godt på toppen!

Noe jeg har fått

Dette arvede settet er noe av det kjæreste jeg eier.

Minner om sommer

Bilde fra fjorårets hyttetur.

Hva du kjøpte sist

Teknisk sett var det mat som ble kjøpt inn sist, men tenkte dette var mer spennende.

Et bilde du liker av deg selv

Lengter etter varmere vær slik at jeg kan ha på hatten min!

Fra en fredagskveld

Som en liten kunstnersjel går det mye tid med på å skape saker og ting! Dette er fra en kveld i høst hvor jeg lot meg inspirere av årstidens farger!

Et bilde fra der du bor

Sommerbyen!

Hva synes dere om bildene? Er veldig nysgjerrig på hvordan dere liker denne typen poster! Håper dere alle får en fin dag videre!

Short translation: A list with pictures!!

#bilde #liste #vintage #sommer #interiør #vannmaling #stil #hyttetur #godfrokost #mitthjem #pictures #list #paint #cabin #home #look #style