Denne helgen var det igjen duket for det store markedet på Ekeberg. Etter en fredag med øspøsende regnvær og sterk vind var jeg redd det hele skulle avlyses. På dagen for markedet våknet jeg overraskende opp til sol fra klar himmel. Antrekket jeg skulle ha på lå allerede klart på stolen. Det var bare å hoppe i klærne og komme seg av gårde etter en god frokost. Som vanlig var det min mor og jeg som tok turen opp. Det er alltid fint å ha med en hjelpende hånd ved slike anledninger. Spesielt med tanke på fotograferingen og bærehjelp ved eventuelle funn. På Ekebergmarkedet selges alt fra CD-er til porselen og krystall. Noe for enhver smak skulle man jo tro. I tillegg til salgsboder er det også en del utstilte kjøretøy. Både busser, motorsykler og diverse veteranbiler. Disse står blankpolerte og skinner i solen.

Ekebergmarkedet blir arrangert to ganger i året. Dette er den fjerde gangen jeg er med på begivenhetene. Ved de tidligere anledningene har jeg ikke kjøpt noe særlig. Det eneste jeg fikk med meg sist var et sølvfarget fat med håndtak. Dette var noe jeg hadde tittet etter i en rekke brukt- og vintagebutikker.

Med som er mest gøy ved slike markeder er at man kan se på alt det rare som er der. Det samme gjelder for så vidt observasjonen av menneskene som er med. Her er alt fra motorsykkelkjørende mannfolk med ølmage til små eldre damer med fulle bæreposer.  

Denne gangen var jeg ikke på utkikk etter noe spesielt. Når man har flyttet hjem igjen til sine foreldre er det ikke akkurat så mye ekstra plass å oppdrive. Likevel slo jeg min egen rekord i antall ting som fikk bli med meg hjem. Hele fem nye skatter er jeg blitt den glade eieren av. Tingene skal dere få hilse på i neste innlegg her på bloggen.

Håper dere får en fin helg videre!

Short translation: This weekend my mom and I attended a huge outside antique marked at Ekeberg here in Oslo. Besides antiques there were handmade items, tools, CDs and old cars exhibited there. I usually just attend because I find it amusing to see all the things that people are selling and presenting, but this time I actually managed to find some treasures. I’ll be taking some proper photos of the my findings before I show them to you guys. So stay tune for that!

#oslo #helg #lørdag #sol #ekebergmarkedet #marked #ekeberg #høstmarked #koselig #gjenbruk #antikk #nvk #norskveteranvognklubb #40tallet #50tallet #biler #veteranbiler #kjole #drakt #skatter #secondhand #vintage #retro #fleamarket #car #treasurehunting #shopping #ootd #1940s #1950s

I går var jeg med på et stort og stemningsfullt arrangement arrangert av bydel Søndre Nordstrand. Som tittelen tilsier var det duket for lysvandring langs løypa rundt Hvervenbukta. I tillegg til lys var det også underholdning, musikk og stands man kunne oppsøke. Mer enn 30 organisasjoner arbeidet sammen for å skape stemning denne mørke høstkvelden.

Langs alle stier var det tent fakler. Disse lyste godt opp og viste vei.

I løpet av kvelden ble papirlanterner sendt utover havet. Dette var litt utfordrende da bølgene førte mange av dem tilbake til stranden igjen.

Her står jeg midt på en åpen gressplen omkranset av dekorerte lykter.

Kvelden ble avsluttet med Bollywood – dans etterfulgt av en opptreden med flammer og flammeslukere. Ta gjerne en titt på den korte filmen jeg har satt sammen.

Short translation: An evening of live music and lights.

#lysvandring #hvervenbukta #norge #oslo #oslobilder #nordstrand #ljan #lykter #magisk #musikk #fakler #tur #lys #natur #høst #høstkveld #magical #music #livemusic  #nofilter #fun #beautiful #nature #autumn #evening

Vinden suste mellom ørene på oss da vi gikk med rullekoffertene våre mot kaien. Vårt mål var danskebåten som skulle sette kursen mot København om litt. Det var duket for det som mamma og jeg skal innføre som en tradisjon: Den årlige jenteturen. Utseilingen gjennom Oslofjorden er definitivt noe man bør oppleve. Til tross for den sterke vinden hadde vi solskinn og lite skyer.

Vel fremme i København var det selvsagt duket for litt vintageshopping. Jeg hadde et stort håp om å finne mye fint, men på grunn av den høye temperaturen forsvant alt som kunne minne om shoppinglyst. Bare tanken på å ta av og på klær i prøverommet fikk meg til å grøsse. Likevel klarte jeg å finne to hatter fra 50-tallet i løpet av oppholdet. Disse skal jeg vise dere i et eget innlegg om sommerens innkjøp.

Er man i København må man jo nesten ta en tur innom Tivoliet. På kvelden var det duket for A-ha konsert inne i selve parken og det hadde vi selvsagt lagt inn i våre planer.

Jeg iførte meg den tynneste kjolen jeg hadde tatt med. Når temperaturen fremdeles viser oppimot 30 grader på kvelden var det bare å droppe hatt, underskjørt og annet retro tilbehør.

Før konserten gikk vi litt rundt i tivoliets parker. Her var det store bugnende blomsterbed, ulike tamme fugler som går løst og innsjøer med broer over.

En av grunnene til at København ble vårt endelige reisemål var mamma sitt ønske om å besøke sin brevvenninne i Roskilde. De har kjent hverandre og utveksle brev siden de var rundt 14 år.

De siste dagene i Danmark tilbrakte vi altså i byen der hun bor. Roskilde er et skjønt sted ved fjorden. Byen har vært kjent langt tilbake i tid og har blant annet sitt eget vikingskipsmuseum. 

Etter en tur langs fjorden endte vi ved et slags gartneri og kafe med store drivhus. Før i tiden skal disse veksthusene og grøntarealene ha vært brukt av pasienter ved Sct. Hans Hospitalet som fremdeles ligger i nærheten. De som holdt til i disse vakre bygningene var de som man før i tiden betegnet som sinnsyke. Her ble de forsøkt behandlet med blant annet iskaldt vann og levende ål.

Siden den gang har heldigvis psykiatrien kommet ett par steg videre i sin utvikling. I dag er Sct. Hans Hage en liten oase fylt med historie og ting som gror. Vi bestilte lunsj på kafeen inne på området. Det meste som sto på menyen var både avlet og tilberedt på stedet. 

Inne i det store drivhuset kunne man kjøpe blomster og urter. På flere av vekstene sto det lapper med litt om deres historie og tidligere bruksområder. Sånne ting synes jeg er gøy!

Vår siste kveld i Danmark ble feiret med en liten piknik. For min del ble det også et kveldsbad før måltidet.

Som en ekstra fin avslutning fikk vi denne flotte solnedgangen. Har dere sett noe så fint?

Neste dag sto vi klare for avreise til flyplassen. Vi kjøpte inn en liten bukett som takk for at vi fikk komme på besøk.

Takk for denne gang, Danmark!

Short translation: This summer mom and I decided to travel to the capital of Denmark, Copenhagen. This is a beautiful town rich with history and lovely architecture. I was planning to go vintage shopping, but due to the warm weather this became somewhat challenging. Yet I managed to find two hats from the 1950s. We also visited my mom’s pen pal in Roskilde. They have been writing since they were around 14 years old. Isn’t that amazing?

#oslo #københavn #danmark #danskebåten #ferie #sommerferie #vintage #vintageshopping #gjenbruk #shopping #jentetur #secondhand #byferie #storby #tivoli #konsert #aha #roskilde #piknik #drivhus #solnedgang #summer #holiday #copenhagen #retro #denmark #picnic #1940s #1950s #vintagestyle

Her kommer del to av vår tur nordover. Hvis du ikke fikk med deg det første innlegget kan du trykke her!

Fra Rotsund går ferjen over til en gammel handelsplass som blir kalt Havnnes. På kart og skilt varierer skrivemåten noe. Enkelte plasser går stedet under navnet Hamnnes. Med sine fredede hus og rundt 50 innbyggere utgjør denne plassen en liten perle i det ruvende landskapet. Her produseres det tørrfisk slik det har vært gjort langt tilbake i tid. I tillegg til denne produksjonen har stedet en liten butikk som kan minne om et gammeldags landhandleri. Dette og produksjonen av tørrfisk gjør Havnnes til Norges nordligste bevarte handelssted som fremdeles er i drift.

Som så mange steder oppe i Nord henger også her tørrfisken på de tradisjonelle stativene. Disse mener jeg blir kalt fiskehjell. Si gjerne i fra hvis dette er feil betegnelse.

I etasjen over landhandleriet var det satt opp en fotoutstilling. Disse lokalene var flott kuratert og tilpasset de store bildene. Utstillingen viste fotografier tatt av Annie Giæver som døde i 1956. Hennes bilder i sort-hvitt gir et innblikk i hvordan hverdagen utartet seg for vanlige folk i området. Annie skal ha vært en driftig dame forut for sin tid. Blant de utstilte bildene finnes det som skal være Norges første fotografi i farger.

Her er det klare vannet helt på enden av kaia i Havnnes. Ser dere godt etter kan dere kanskje oppdage de små fiskene som svømmer rundt.

Etter besøket i Havnnes kjørte vi videre inn på øya. Lunsjen ble spist med flott utsikt over Lyngsalpene. Dette området er vernet og kan minne om alpene sør i Europa.

Etter et koselig opphold i Storslett og omegn var det tid for å reise tilbake til Tromsø. Her skulle vi ha et par overnattinger på Ishavshotellet. Under frokosten hadde man fin utsikt til den kjente Ishavskatedralene på den andre siden av fjorden.

Besøk på forsvarsmuseet i Tromsø.

Det var først i Tromsø at det fine været måtte vike plass for skyer og regn. Heldigvis for oss var det for det meste oppholdsvær. Samme dag som vi kom rakk vi en liten tur innom Polarmuseet. Dette lå faktisk bare et par hundre meter fra hotellet vårt. Senere i oppholdet besøkte vi Polaria. Sistnevnte er en kombinasjon av et museum og akvarium med spesielt fokus på fisker, planter og dyr fra Arktis.

Vår siste opplevelse i Tromsø by var en tur i Botanisk hage. Offisielt går parken under det prangende navnet: Tromsø arktisk-alpine botaniske hage. Med sin beliggenhet på nesten 70 grader nord skal dette være verdens nordligste botaniske hage. Som så mange severdigheter i Tromsø hører også botanisk hage under byens universitet. På grunn av lave temperaturer og lite sol er blomstringstiden svært kort, men når vi var det var hagen både grønn og frodig. Jeg tok selvsagt altfor mange bilder!

Hvilke bilder fra disse to innleggene er dine favoritter? Har du selv besøkt Tromsø eller Storslett?

Short translation: This is the second part of our trip to Storslett and Tromsø in the northern parts of Norway. Here I’ll mostly tell you about our stay in Tromsø city where we went to a lot of different museums and shops. My favourite place might have been the botanical garden which is ranked as the world’s northernmost botanical garden. The climate here is rather cold and dark, but the midnight sun compensate somewhat for the lack of sunlight for the remaining year.

#tromsø #storslett #nordnorge #reisaelva #mollisfossen #havnnes #lyngsalpene #polaria #polarmuseet #museum #norge #natur #reise #opplevelse #tromsøarktiskalpinebotaniskehage #botaniskhage #blomster #vekster #hav #skog #elvebåt #travel #experiences #norway #nature #sea #forest #river #botanicalgarden #flowers #vintage #retro

Når vi gikk ut av døren på flyet føltes det nesten som om vi befant oss i et annet land. Temperaturen, fargene og luften var svært forskjellig fra da vi gikk inn. Nærmest som en omvendt flytur til Syden hvis dere skjønner hva jeg mener. Tunge skyer hang lavt over de mørkeblå fjellene og vinden suste. Etter at vi hadde fått tak i koffertene våre og funnet leiebilen begynte vi på turens andre etappe. Jeg satt på passasjersiden i bilen og skulle rope ut hvis jeg så noen fine fotomotiver langs veien. Målet for turen var tettstedet Storslett. Fra Tromsø til Storslett er det omtrent 3 og ½ time i bil, inkludert 2 ferjer. Bildet ovenfor er tatt fra den siste ferjen ved Lyngseidet ferjekai.

Her er ett av stedene hvor vi stoppet bilen. Stranden dere ser nedenfor var dekket av flotte runde og flate steiner. Flere hadde brukt disse steinene til å bygge høye varder i landskapet.

Innimellom de flate steinene var disse små fargerike variantene. Noen av disse fikk bli med oss hjem.

Dette var det nærmeste jeg kom bading i løpet av oppholdet. Jeg må innrømme at tærne mine var litt følelsesløse når jeg kom opp igjen.

Vår første dag i Storslett brukte vi på å bli kjent med området. Vi kjørte blant annet litt rundt i sentrum, tittet på kirken og besøkte en bruktbutikk. Her fant jeg faktisk et par sko som kan minne om slike de hadde på 20- og 30- tallet. Kvelden ble avsluttet ved en bålplass ovenfor Reisaelva. Denne elven skulle vi for øvrig bli mer kjent med senere i oppholdet. Både dagens middag og kaffen ble laget på bålet. Vi spiste blant annet salat og potetsalat med pølser og hvalbiff til. Den sistnevnte var faktisk overraskende god.

Neste dag skulle vi opplevde det som nok var det morsomste i løpet av turen. Vi skulle på elvebåttur oppover Reisaelva. Disse båtene er svært lave og er spesielt laget for å kunne trafikkere en grunn elv. Vi satt fire og fire i hver båt. Stolene vi satt på var vanlige plaststoler med avkappede bein. Dette var visst for å kunne regulere fordelingen av vekten i båten. De som kjørte var svært kjent med både farkosten og området. På grunn av lite vann var det ekstra vanskelig å manøvrere i den til tider strie elva.

Målet for turen var den store Mollisfossen og bålplassen som lå like ved. I solskinnet vi fikk denne dagen var Mollisfossen litt av et syn. Vi var faktisk så heldige å få en regnbue i fossefallet som ble større jo nærmere vi kom.

For at dette innlegget ikke skal bli for langt har jeg valgt å dele det opp i to. Husk å følge med for å få med dere resten av den flotte turen.

Short translation: This is the first blog post where I tell you about our trip to the northern parts of Norway. In this first part we got to experience the midnight sun, tall mountains and a long trip by boat on the river Reisa.

#tromsø #storslett #nordnorge #reisaelva #mollisfossen #norge #natur #reise #opplevelse #hav #skog #elvebåt #elv #fjell #travel #experiences #norway #nature #sea #forest #river #vintage #retro #plane #boat #campfire