Plante ananas hjemme!

Categories DIY


For et par uker siden forsøkte jeg meg på et lite eksperiment. Hvordan gro en ananasplante fra en butikk kjøpt frukt. Gjennom erfaring har jeg forstått at ikke alle frukter vil gro, så det kan gå begge veier. Eneste løsning er å prøve en gang til hvis det ikke blir vellykket første gang. Er man heldig kan man faktisk få en fin og sunn husplante som (hvis den trives) vil produsere både blomster og frukt etter flere år frem i tid. Her kan man få forskjellige resultater da noen planter ikke får blomster, men blir store og fyldige. Likevel tenkte jeg det kunne være morsomt å prøve å gro noe som man vanligvis kaster i søpla.


Steg 1:
Velg en sunn og moden ananas i butikken. Du bør unngå frukt som viser tegn til sykdom og likende. Se gjerne på fargen på frukten. Jo gulere den nedre delen er jo mer moden er frukten. Skal man spise frukten er denne gule fargen også et tegn på hvor søt den er. Jo gulere farge jo søtere frukt.


Steg 2:
Begynn med å fjerne toppen med bladene. Dette kan gjøres på flere måter, men det enkleste er å ta et godt grep rundt toppen og vri rundt. Det skal ikke mye krefter til før kronen løsner fra basen. Hvis dette ikke går kan man bruke en kniv. Slik ser den ut. Kronen er nå klar for neste steg.


Steg 3:
Fjern noen av bladene på bunnen av kronen. Disse kan man bare rive av med hendene.


Steg 4:
Legg kronen på siden og la den tørke i ca 3-4 dager.


Steg 5:
Finn frem et rent drikkeglass eller et syltetøyglass. Fyll dette med varmt vann og senk kronen ned i glasset. Pass på at det kun er den delen uten blader som er nede i vannet. Er glasset for bredt kan man bruke tannpirkere for å støtte opp kronen.

Fremover anbefales det flere steder å bytte vann annenhver dag da vannet bør være så rent og friskt som mulig. Det er normalt at noen av bladene tørker og skifter farge. Et tegn på at man har vært uheldig med forsøket kan være at alle bladene plutselig tørker ut. Hvis dette skjer blir man nødt til å forsøke samme rutine på nytt.


Steg 6:
Det er forskjell på hvor lang tid det tar før man får lange og fine røtter. Noen steder står det et par uker mens andre har opplevd at det tar en måned eller så. Har man fått lange røtter kan man plante kronen over i jord. Jeg fant den mest perfekte krukken til dette formålet på H&M home av alle steder. Når dette er gjort bør man holde planten litt vekk fra sterk sol. Det er viktig å passe på at plantens jord alltid er fuktig, men ikke for våt. Etter en stund vil røttene bli lengre og sterkere. Er man heldig vil noen blader starte og vokse i midten av kronen. Når dette skjer kan planten igjen plasseres i solen. Etter 2-3 år kan ananasplanten bære frukt, men det er vanskelig å si om dette faktisk er mulig å få til i Norge. Eneste man kan gjøre er å krysse fingrene!

Short translation: I’ve always wanted to grow my own fruit, and even though not every attempt is successful it is still a fun experience. I decided to start with something a bit untraditional in a Norwegian home. Growing Pineapples! I love pineapples, so we buy them quite often. However, the idea of planting my own came to me a few weeks back. After all, everything you need to plant the fruit comes with it when you buy it. So why throw something away when you can use it to potentially grow one on your own?

#ananas #ananasplante #planteselv #grønnefingre #eksotisk #gøy #stegforsteg #hjem #grønthjem #pineapple #plant #diy #fun #fruit #nice #home #sweet

20 kommentarer

20 thoughts on “Plante ananas hjemme!

  1. Gleder meg til å høre hvordan det går. Er ananas selvpollinerende? ( Eller må du ha flere planter ?)
    Du er utrolig kreativ!
    Ole

  2. Trine: Så morsomt at du spør. Tenkte faktisk å dele en liten oppdatering snart. Den er blitt stor og fin, så det er bare å følge med for å få se 😉

  3. Tone: Den lever og gror som bare det. Er faktisk ganske ekstremt hvor stor den har blitt. Jeg har nå plantet den over i en potte med jord og satt den i vinduskarmen. Kanskje jeg skal lage et innlegg med en liten oppdatering? Hva synes du om det? 🙂

    1. Hei Emilie. Dette begynner å bli en stund siden, men jeg bytte vann en del ganger før jeg plantet den over i jord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *