Vandreteater: Årringer i stein

Categories Hverdag og fest

Årringer i stein – Manus og Regi: Knut Jørgen Moe og Torgrim Mellum Stene

Her forleden oppdaget mamma en annonse i avisen hvor det sto skrevet at Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og Kultur arrangerte et vandreteater med navnet Årringer i stein. Dette syntes vi hørtes veldig spennende ut. Siden jeg hadde som et lite mål å være litt impulsiv i sommerhalvåret bestilte vi likeså godt billetter med det samme. Før stykket begynte skulle man møte ved besøkssenteret på Akershus som er like ved inngangen på rådhussiden. Her fikk man utdelt runde gule klistremerker som man skulle klistre på klærne for å vise at man hørte til som tilskuer. Skuespillet ble kun spilt for 60 personer av gangen. Dette var nok fordi vi skulle inn flere trange passasjer og steder rundt omkring på festningen.

Som dere sikkert vet så har Akershus festning og slott en historie som går langt tilbake i tid. Man kan dukke ned i skildringer knyttet til både militære og sivile opplevelser og hendelser. Det er nok dette som gjør at festningen har blitt mitt favorittsted i byen. Det var nettopp historie man fikk oppleve gjennom dette teateret også. Nærmere bestemt hendelser fra de siste 700 årene. Man ble kjent med og fikk møte mange skikkelser som på et eller annet vis har vært med på å forme stedets historie. En utrolig fin og spennende måte å lære på.

Desiree Vaksdal og Robin Øverby

Vandreteaterets fire skuespillere var alle svært dyktige. Jeg har tidligere vært på flere guidede turer rundt i byen hvor man ofte har problemer med å høre hva som blir sagt. Dette var jeg litt spent på i forhold til dette stykket, men til min overraskelse ble ikke dette et problem i det hele tatt. Alle snakket klart, høyt og tydelig. I tillegg til dette ble man nærmest fengsel av manuset og den iveren det ble fremført med.

Elg Elgesem og Elisabeth Aars

Under stykket flyttet både skuespillere og tilskuere seg rundt på festningen. Flere av stedene hadde en tilknytning til de personene som da ble spilt. Med enkle grep klarte skuespillerne å skifte mellom personene slik at flyten i teateret aldri ble avbrutt. Til sammen må de fire skuespillerne ha spilt opp i mot fire roller hver. Alt dette i løpet av den time som vandreteateret varte.

Versjonen som vi så i år skal visst ha vært en ny versjon av stykket. Når jeg skriver dette spilles dessverre ikke teateret mer, men man kan jo håpe at det kommer igjen til neste sommer. I så fall vil jeg definitivt anbefale dere å ta en tur!

Short translation: Promenade theatre: “Årringer i stein (Graining in Stone)”: A while ago I attended a special play at Akershus fortress where we actually moved around the area while the play was being performed. During the show we experiences/participated in different historical events over the course of 700 years. We also got to meet various characters like Queen Margrete, Knut Alvsson, Henrik Wergeland, and others, less famous people.

#årringeristein #teater #vandreteater #skuespill #akershusfestning #akershusslott #oslo #stiftelsenakershusfestningforkunstogkultur #sakk #turistiegenby #kostymer #historie #formiddag

2 kommentarer

2 thoughts on “Vandreteater: Årringer i stein

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *